14:19 17.02.2017

На Волині якість газу перевірять одразу в трьох лабораторіях

3 хв читати

Проби газу, який постачається волинянам було відібрано в присутності журналістів у точках його транспортування магістральними та розподільними мережами, а також в помешканні споживача. Для незаангажованої перевірки його фізико-хімічного складу зразки блакитного палива одночасно відправили до трьох спеціалізованих лабораторій. Результати першої експертизи засвідчили, що природний газ, який транспортується до Волинської області відповідає вимогам державного стандарту.

Показники якості природного газу контролюються ГОСТом 5542-87 "Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення". Він передбачає, що нижча теплота згоряння блакитного палива повинна становити не менше 7 600 ккал/м.куб. ПАТ "Волиньгаз" ініціювало публічну експертизу щоб наочно перевірити чи відповідає цим вимогам природний газ, який отримують волиняни. Задля об’єктивності процесу до експертизи залучили одразу три лабораторії, серед яких державне підприємство "Івано-Франківськстандартметрологія".

"Проби газу були відібрані у присутності журнілістів за напрямком його проходженння до споживача. На газорозподільній станції (ГРС), де тиск газу з високого понижується до середнього, на газорозподільному пункті, який регулює тиск газу для подачі до житлових будинків та безпосередньо у помешканні споживача. Таким чином ми показали не лише процес відбору газу, а ознайомили з роботою газотранспортної системи, що дало змогу переконатися в її герметичності і неможливості додати будь-які сторонні продукти" - розповів начальник управління експлуатації ПАТ "Волиньгаз" Андрій Цибульський.

Перші висновки оприлюднили фахівці лабораторії "Укртрансгаз" щодо проби газу, відібраної на газорозподільній станції. Результати показали, що основний показник його якості – теплота згоряння становить 8 240 ккал/м.куб. А це майже на 8% перевищує вимоги держстандарту. За кілька днів результати аналізу газу, відібраного на газорозподільному пункті, нададуть фахівці лабораторії ПАТ "Волиньгаз". В той час, як експертизу блакитного палива у кінцевого споживача, проведуть представники державної лабораторії в м. Івано-Франківськ. Це дасть змогу порівняти всі три протоколи та перевірити чи однаковий склад газу на шляху від магістальної мережі до житлових будинків.

Тим часом, за результатами протоколів якості газу, які щомісяця отримує ПАТ "Волиньгаз" та оприлюднює їх на офіційному сайті, впродовж року середня теплота згорання газу на Волині коливалася від 8 000 до 8 200 ккал/м.куб. Така різниця в калорійності залежить від точки відбору та джерела надходження палива: власного видобутку чи імпортований.

"Це означає, що у двох споживачів, при використанні однакового об'єму газу, коефіцієнт корисної дії буде відрізнятись. Якщо газ має меншу калорійність, то комусь для обігріву помешкання чи підігріву їжі потрібно буде затратити більший об’єм енергоресурсу, що ставить споживачів у нерівні умови", - додав Андрій Цибульський.

В такому випадку, більш справедливим було б впровадження системи обліку газу та оплати за нього враховуючи його енергетичну складову. Наразі, держаний регулятор НКРЕКП прийняв постанову №84 від 26 січня 2017 року, якою зробив перший крок на шляху до розрахунків газу, в залежності від показників його якості. Нею передбачено, що відтепер інформацію про розмір середньозваженої вищої теплоти згоряння за розрахунковий період, а також обсяг енергії спожитого газу за трьома одиницями виміру: кіловатами (кВт/год), гігакалоріями (Гкал) та мегаджоулями (МДж/м3) будуть відображати у платіжках за спожитий газ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА