12:48 09.03.2017

Новації та практику трансфертного ціноутворення обговорили на Національному податковому форумі у Львові

5 хв читати

2 березня 2017 р. у Львові у готелі "Дністер" відбувся Національний податковий форум "Трансфертне ціноутворення та прибуток". Організатором заходу виступило офіційне видання Державної фіскальної служби України — журнал "Вісник. Офіційно про податки". Партнерами Форуму стали Bureau Van Dijk, Baker Tilly Ukraine, EBS, PwС Україна, "Маркет.Інфо".

Національний податковий форум "Трансфертне ціноутворення та прибуток" став масштабним професійним майданчиком для обговорення змін трансфертного ціноутворення (ТЦУ) та обчислення податку на прибуток у Податковому кодексі -2017, що набрали чинності з 1 січня 2017 р. і суттєво змінили умови бізнес-діяльності. Його учасниками стали провідні компанії — лідери бізнесу з Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Рівненської та Закарпатської областей. Доповідачами заходу виступили провідні фахівці Державної фіскальної служби України, а також представники авторитетних консалтингових, юридичних та аудиторських компаній.

Нові критерії контрольованих операцій та необхідність внесення додаткової інформації в документацію з ТЦУ стали темою виступу заступника начальника відділу перевірок трансфертного ціноутворення Департаменту аудиту Державної фіскальної служби України В’ячеслава Кругляка. Він також розповів про вимоги до формування звітів та документації з ТЦУ та подання їх до органів ДФС України у визначені терміни.

Особливості укладання договорів при узгодженні цін у контрольованих операціях розкрив заступник начальника Офісу великих платників податків ДФС України Олександр Лепетюк. На його думку, перші такі договори можуть бути укладені між фіскальною службою та бізнесом уже в поточному році.

Начальник Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України Олексій Задорожний детально проаналізував зміни нормативної бази з податку на прибуток, а також пов’язані з ними підтвердження операцій первинними документами та виправлення помилок попередніх звітних періодів. У його доповіді також йшлося про авансові внески при виплаті дивідендів та варіанти зменшення у разі переплати податку на прибуток.

Операції з нерезидентами, що не є податковими резидентами в країні реєстрації, були в центрі уваги доповіді виконавчого директора Baker Tilly Ukraine Сергія Барибіна. Представник стратегічного партнера заходу звернув увагу на те, що фінансовий результат платника податку в ТЦУ збільшується на 30 % вартості товарів (необоротних активів/робіт/послуг), придбаних у нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), які входять до переліку Кабінету Міністрів України. "Проте якщо ціна обґрунтовується документацією і відповідає принципу "витягнутої руки", то така вимога не застосовується", — наголосив пан Барибін.

Владислав Папакин, директор департаменту з трансфертного ціноутворення

та міжнародного оподаткування Baker Tilly Ukraine, надав учасникам заходу рекомендації щодо вибору методів ТЦУ. Так, на думку експерта, метод порівняльної неконтрольованої ціни слід застосовувати при наявності біржових котирувань, а також якщо об’єкти операції — права на використання інтелектуальної власності. Метод ціни перепродажу — при підготовці товару до перепродажу і транспортування, а також при змішуванні товарів. Метод "витрати+" — при виконанні робіт (наданні послуг) особами, які є пов’язаними з відправниками результатів таких робіт (послуг), а також при реалізації товарів (робіт, послуг) за довгостроковими договорами (контрактами) між пов’язаними особами. Метод чистого прибутку — у разі перепродажу товарів, при виконанні робіт, при наданні послуг. Метод розподілення прибутку — у разі якщо обидві сторони операції використовують нематеріальні активи, що здійснюють значний вплив на рівень рентабельності операції. Також Владислав розповів про плани BEPS та особливості складання Master File, Local File та Сountry by Country Report.

Просто про складне, а саме про особливості встановлення відповідності цін за принципом "витягнутої руки" в контрольованих операціях на етапі їх здійснення розповіла Аліна Бакуліна, керівник групи з трансфертного ціноутворення компанії EBS. На практичних прикладах експерт продемонструвала, як можна шукати зіставні операції, що потрібно враховувати для застосування того чи іншого методу.

Також представник компанії EBS застерегла бізнес від продажу товарів за їх собівартістю (або ненабагато дорожче), що призводить до від’ємних, "нульових" або дуже замалих показників рентабельності. На її думку, головна мета будь-якого бізнесу — це отримання прибутку, отже, при встановленні ціни на товари слід враховувати, що доходи компанії мають покрити не лише ті витрати, що були віднесені на собівартість відповідних товарів, а й інші витрати — адміністративні, витрати на збут, інші операційні витрати, що можуть бути віднесені до операції.

У виступі менеджера Bureau Van Dijk Ірини Сидорової йшлося про використання баз даних фінансових показників компаній за методом рентабельності, які пропонує компанія. На сьогодні Bureau Van Dijk збирає та структурує дані понад 120 інформаційних провайдерів з метою формування стандартизованих фінзвітностей. Генеральний партнер заходу наразі пропонує бази даних Ruslana (компанії СНД), Orbis (компанії зі всього світу), Amadeus (європейські компанії)."Наш окремий продукт — tp catalyst — є генератором звітів із ТЦУ, — наголосила Ірина Сидорова. — Ключовими перевагами користування нашими інформаційними системами є глобальне покриття, уніфікований формат фінпоказників, детальна інформація щодо структури власності та індикатор незалежності BvD".

Партнер компанії Sayenko Kharenko, адвокат Сергій Верланов, розповів присутнім про ефективні стратегії застосування механізмів досудового врегулювання податкових спорів на основі реальних кейсів. А Ольга Трифонова, керівник групи з трансфертного ціноутворення компанії PwC Ukraine та менеджер з трансфертного ціноутворення PwC Ukraine, акцентувала на практичних аспектах проведення аналізу й підготовки документації з трансфертного ціноутворення.

Актуальні питання застосування змін до ТЦУ викликали жваву професійну дискусію учасників ринку, представників ДФС України та незалежних експертів. Учасники Форуму поставили спеціалістам з ТЦУ чимало запитань, на які отримали конкретні відповіді.

Партнерами Форуму виступили: Bureau Van Dijk — генеральний партнер; Baker Tilly — стратегічний партнер; EBS — консалтинговий партнер; PwС Україна — партнер форуму; Агенція "Маркет.Інфо" — інформаційно-аналітичний партнер.

Інформаційні партнери: "Інтерфакс-Україна" — генеральний новинний партнер; "Рейтинг. Вісник"; "БИЗНЕС"; "Україна Бізнес Ревю"; "Обозреватель", "Ліга:Закон", "Юридична практика", ВолиньInfo.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА