12:43 10.04.2017

ПАТ "Волиньгаз" щодня обслуговує газові мережі з більшою протяжністю, аніж усі автомобільні дороги області

3 хв читати

Для забезпечення газом у цілодобовому режимі 240 тисяч споживачів Волинської області, фахівці "Волиньгазу" щодня виконують комплекс технічних робіт на газотранспортній системі. Зокрема, замінюють та ремонтують застарілі ділянки газових мереж та споруди на них, а також проводить постійні обстеження системи на витоки газу та перевіряють справність обладнання, яке регулює та підтримує тиск у мережі.

До споживачів області природний газ надходить майже по 8-ми тисячах кілометрів газових мереж. Для порівняння: довжина автомобільних доріг в області – лише 6,2 тис. кілометрів. В той час як недоліки автошляхів створюють лише незручності для мешканців, несправність газотранспортної системи може призвести до витоків газу та стати причиною серйозної аварії. Щоб не допустити до цього та забезпечити споживачам безперебійну доставку газу, фахівці компанії щодня перевіряють роботи на різних ділянках мережі. Зокрема, регулярно здійснюють обхід газопроводів для виявлення та ліквідації витоків газу: проводять комплексне приладове обстеження на цілісність ізоляції, перевіряють на герметичність. Окрім того, раз у місяць фахівці проводять технічний огляд газорегулятоних пунктів (на сьогодні ритмічну роботу газових мереж краю забезпечують 461 ГРП та 1327 ШРП), які регулюють тиск газу при подачі до помешкання споживача та перевіряють ще кілька десятків будинкових регуляторів тиску газу. Також, для локалізації аварійних ситуацій в області у цілодобовому режимі діє екстрена газова служба "104", в якій працює 16 бригад. Щодня її фахівці виїжджають на 20-30 викликів споживачів.

"Нажаль в останні роки, через наявний тариф, падіння обсягів споживання газу, до яких прив’язана тарифна виручка компанії, ми не в змозі повністю профінансувати роботи, передбачені Інвестиційною програмою компанії. Декілька років поспіль нам вдається її виконувати лише на 40-80% від запланованого. В той час, як для модернізації газотранспортної системи Волинської області потрібно щорічно інвестувати близько 120 мільйонів гривень упродовж хоча би п’яти років. Наразі ж газовій компанії вдається виділяти лише чверть цієї суми", - розповідає керуючий Луцьким відділенням ПАТ "Волиньгаз" Руслан Сахарчук.

Тим часом, у рахунках за газ, які сьогодні оплачують споживачі, майже 90% коштів припадає на його вартість, як товару і лише 10% - це послуги із обслуговування мереж та доставки газу, які надає клієнтам ПАТ "Волиньгаз". Для кожного домогосподарства Волині компанія повинна забезпечувати наявність постійної потужності в мережі, виходячи із встановленого газового обладнання. При цьому, фінансування робіт з підтримки системи у робочому стані та її обслуговування для безперебійної доставки газу споживачу, відбувається навіть тоді, коли в певний період він не використовує блакитне паливо. У зв’язку з цим державний регулятор галузі НКРЕКП прийняв рішення відділити оплату за газ, як товар від вартості послуг з обслуговування мереж та його доставки. Адже вартість газу, як товару, для побутових споживачів встановлює Уряд, а для всіх інших – формується ринком. Натомість плата за доставку газу є сталою, і відтепер для усіх споживачів буде здійснюватися на підставі типорозміру лічильника та його максимальної пропускної здатності.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА