09:35 11.04.2017

ПАТ "Львівгаз" буде інформаувати про спожитий газ в трьох енергетичних одиницях

3 хв читати

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, ПАТ "Львівгаз" інформуватиме клієнтів про обсяг спожитого газу в енергетичних одиницях. В межах переходу на нові правила компанія вже здійснила ряд підготовчих робіт – оприлднила маршрути транспортування газу однакової якості та коефіцієнти приведення газу до стандартних умов, які застосовуються для перерахунку газу з метрів кубічних в енергетичні одиниці.

15 березня 2017 державний регулятор офіційно оприлюднив Постанову № 84 від 26.01.2017 року "Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП про введення на ринку природного газу використання одиниць енергії". Документ зобов'язує операторів газорозподільних мереж інформувати споживачів про обсяг використаного газу не тільки в кубах, а також у трьох енергетичних одиницях: кіловат-годинах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж). Це дозволить споживачам Львівської області дізнатися, скільки енергії виділяє блакитне паливо при спалюванні певного обсягу, і порівняти ефективність його використання поряд з іншими видами енергоносіїв. Для цього ПАТ "Львівгаз" буде розміщувати дані про енергетичну цінність спожитого газу, у платіжних документах та особистих кабінетах споживачів.

В межах переходу на нові правила компанія вже здійснила ряд підготовчих робіт. Зокрема, на офіційному сайті розміщені коефіцієнти приведення газу до стандартних умов, які застосовуються для перерахунку газу з метрів кубічних в енергетичні одиниці. Крім того, розробила і опублікувала маршрути транспортування газу з однаковими фізико-хімічними показниками (однакової якості) від газорозподільних станцій до газифікованих населених пунктів.

"Ці маршрути – це рух газу від 96 газорозподільних станцій на території області. За кожним із них до споживача транспортується газ із однаковими фізико-хімічними показниками – тобто, однакової якості. Для кожного маршруту ПАТ "Львівгаз" окремо буде оприлюднювати інформацію про середньозважену теплоту згоряння за розрахунковий період", - розповів головний метролог ПАТ "Львівгаз" Ігор Шах.

Так, нещодавні публічні дослідження природного газу у помешканні одного із споживачів Львівської області, показали, що склад палива відповідає державному стандарту, а його калорійність становить в середньому 34,30 МДж/м. куб. Проте, основний показник якості газу - його теплотворна здатність, може відрізнятися в залежності від джерела надходження ресурсу - імпортного або власного видобутку. Відтак, спалюючи однаковий обсяг газу, споживачі отримують від нього різну ефективність. Отож, завдяки маршрутам газу споживачі тепер зможуть легко визначити з якою енергетичною складовою до них надходить природний газ.

Наразі дані про обсяг спожитого газу в трьох енергетичних одиницях будуть мати для споживачів лише інформаційний характер, а оплата за послуги з газопостачання буде здійснюватися звичним способом - в кубометрах. Однак рішення Держрегулятора відображати інформацію про кількість енергії, яку виділяє газ, стане першим кроком до переходу на розрахунок за газ, враховуючи якість ресурсу та його енергетичну цінність. Крім того, на думку Держрегулятора, застосування енергетичних одиниць дозволить споживачам порівняти ефективність використання газу з іншими видами палива.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА