17:07 13.04.2017

Через несанкціонований газопровід волинянину загрожує кримінал - ПАТ "Волиньгаз"

3 хв читати

У вівторок, 11 квітня, працівниками ПАТ "Волиньгаз" було виявлено несанкціонований газопровід на подвір’ї приватного помешкання у селі Березовичі Волидимир-Волинського району, через який споживач мав можливість незаконно використовувати газ в обхід лічильника. За виявленим фактом правоохоронцями Волинської області уже розпочато кримінальне провадження.

Так, під час перевірки домогосподарства, спеціалістами газової компанії було виявлено незаконно вмонтований газопровід у систему газопостачання, через який споживач мав можливість в необмеженій кількості користуватися блакитним паливом поза приладом обліку та не сплачувати за нього. У зв’язку з цим, фахівці додатково проаналізували споживання газу домогосподарством. Результати показали, що за останніх два роки, обсяги спожитого блакитного палива, зафіксовані лічильником, значно зменшилися, порівняно з попередніми роками, не відповідають площі житла та встановленим у ньому газовим приладам.

За виявленим фактом волинськими правоохоронцями уже розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст. 185 Кримінального Кодексу України (Крадіжка). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, арешту на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Окрім того, згідно Кодексу газорозподільних систем, порушнику доведеться заплатити і за завдані збитки державі. За попередніми підрахунками, сума за використання необлікованих об’ємів газу споживачем сягає понад 100 тисяч гривень.

Такі самовільні втручання у систему з метою несанкціонованого споживання газу також ставлять під загрозу безпеку інших споживачів. Адже дії виконуються із порушенням технічних умов та правил безпеки. Через нефахове виконання робіт існує загроза витоку та накопиченню природного газу, що може призвести до вибуху.

"Подібні намагання споживачів незаконного споживання газу насправді легко фіксуються кваліфікованими працівниками газової компанії, які мають сучасні прилади для їх виявлення. Зокрема, уже понад рік фахівцями підприємства здійснюється відеозондування газопроводів за допомогою нового сучасного пристрою із вмонтованою відеокамерою, який рухається усередині труби та з точністю до кількох сантиметрів здатен визначити місце та характер стороннього втручання у систему. Також на підприємстві налагоджено систему комунікацій із споживачами, які повідомляють про відомі їм факти втручання іншими користувачами у систему газопостачання", - розповідає директор комерційний ПАТ "Волиньгаз" Андрій Карпомиз.

Кожен споживач може конфіденційно сповістити ПАТ "Волиньгаз" про випадки незаконного використання газу за телефоном (0332)-77-69-30. В разі підтвердження фактів, людину, що повідомила про крадіжку і залишила свої контактні дані, очікує гідна фінансова винагорода.

За минулий рік фахівці ПАТ "Волиньгаз" зафіксували майже 100 випадків крадіжок блакитного палива на суму близько 1,5 мільйона гривень. Після виявлення незаконних втручань більшість порушників визнає свою провину і сплачує за самовільний відбір газу передбачені законом штрафні санкції. Якщо ж людина не зізнається у скоєному, питання стягнення збитків вирішується в судовому порядку. При цьому за рішенням суду на користь газорозподільного підприємства, споживач-порушник має також сплатити ще й судові витрати.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА