14:42 24.04.2017

У 2016 році «Волиньгаз» інфвестувало в газову галузь регіону майже 30 млн. грн.

3 хв читати

У милорому році ПАТ «Волиньгаз» провело пиладове обстеження, а також ремонтні роботи на ділянках газових мереж протяжністю понад 6 тис. км. та ще півсотні спорудах на них, а також забезпечило облік природного газу в понад 20 тис. споживачів області. На ці заходи, відповідно до своєї інвестиційної програми, компанія скерувала майже 30 млн. грн.

Кошти, які щороку ПАТ «Волиньгаз» виділяє на фінансування Інвестиційної програми, насамперед спрямовуються на підтримку у робочому стані газорозподільних мереж та на виконання заходів для забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання.

Ще до початку опалювального сезону 2016-17 років для безпечної доставки газу споживачам, фахівцями компанії було проведено комплексне приладове обстеження газопроводів протяжністю у понад 6 тисяч кілометрів та виконано ремонтні роботи на них. Зокрема, було проведено капітальний ремонт та заміну запірно-регулюючого обладнання на 19 газорозподільних та 33 шкафних пунктах. Замість морально-застарілого обладнання, яке відпрацювало кілька десятків років, на об’єктах були встановлені сучасні закордонні зразки, які забезпечують високу точність у підтримці потрібного тиску газу та гарантують безпеку для споживача. Окрім того, компанія капітально відремонтувала засоби електрохімічного захисту на 36 об’єктах станцій катодного захисту, які захищають газопроводи від корозії та продовжують їх термін служби. На усі ці заходи у 2016 році товариство спрямувало понад 13 мільйонів гривень.

Разом з тим, в межах Інвестпрограми, ПАТ «Волиньгаз» витратило понад 14 млн грн. на закупівлю лічильників та комплектуючого обладнання для них, що удвічі більше, аніж витрачалось у попередньому році. За ці кошти індивідуальними та загальнобудинковими приладами обліку газу забезпечено понад 20 тисяч волинських сімей.

«Загалом, Інвестиційну програму на 2016 рік вдалося виконати майже на 95%. Однак, реальна необхідність капіталовкладень у газову галузь області є значно вищою. За попередніми підрахунками, щоб повністю модернізувати газорозподільну систему, потрібно щороку інвестувати близько 120 млн. грн. упродовж хоча би п’яти років. Наразі ж, через недостатність тарифу, нам вдається виділяти лише чверть цієї суми», - розповідає директор технічний ПАТ «Волиньгаз» Сергій Галянт.

Наразі Інвестиційна програма компанії враховує лише найнеобхідніші заходи аби забезпечити для волинян безпечне газопостачання та уникнути аварійних ситуацій. Дефіцит коштів не дозволяє підприємству втілити в життя ряд заходів для модернізації застарілого обладнання, низку робіт доводиться переносити із року в рік. Адже незважаючи на постійне зростання ціни на газ за останні роки, тарифна виручка компанії залишається незмінною. Так, у рахунках за газ, які сьогодні оплачують споживачі, майже 90% коштів припадає на вартість блакитного палива як товару і лише 10% – це послуги з обслуговування мереж та доставки газу, яку одержує газорозподільна компанія.

Однак, навіть в умовах недостатнього фінансування, підприємство не може зупинити свою діяльність, оскільки, щоденно обслуговує близько 8 тисяч тис. розподільних газопроводів області та забезпечує в цілодобовому режимі безперебійну достаавку газу для 240 тис. побутових споживачів та 5 тис. промислових і комунально-побутових підприємств області.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА