10:50 12.05.2017

"Житомиргаз" від початку 2017 року повірив майже 10 тисяч лічильників

2 хв читати

У 2017 році ПАТ «Житомиргаз» спільно з державним підприємством «Житомирстандартметрологія» здійснив безкоштовну повірку майже 10 тис. побутових газових лічильників. З них більше 4,4 тис. виявилися непридатними до експлуатації через погіршення вимірювальних характеристик. Для порівняння у минулому році із 30 тис. повірених лічильників, непридатними були визнані 6 тис. приладів.

Відповідно до Закону України «Про метрологію і метрологічну діяльність» побутові газові лічильники, залежно від типу необхідно повіряти кожні 5-8 років. Процедура є обов’язковою для забезпечення достовірного обрахунку споживання природного газу.

«Лічильник газу – це складний механізм і при його тривалій експлуатації робочі деталі зношуються, тож із часом показання можуть стати неточними. Вологе повітря, перепади температур, зовнішнє втручання також викликають порушення в роботі приладу і призводять до помилок у  показаннях та нарахуваннях», – пояснив технічний директор Сергій Колесник.

У Житомирській області встановлено майже 425 тис. індивідуальних лічильників. Щоб кожен прилад був повірений вчасно, працівникам ПАТ «Житомиргаз» щороку потрібно обслугувати не менше 120 тисяч лічильників по області. Однак тариф, який затвердив державний регулятор, дозволяє повіряти в рік близько 80 тис. газових лічильників.

У процедурі повірки лічильника має бути зацікавлений і сам споживач газу, адже повірений прилад показує дійсну цифру фактично використаного газу. Це дає йому впевненість, що він сплачує за фактично використаний газ.

Демонтаж, транспортування та монтаж лічильників для проведення повірки виконують лише фахівці газової компанії.

Додамо, минулого року працівники ПАТ «Житомиргаз» зафіксували 31 втручання у роботу лічильників. У разі встановлення факту втручання в роботу лічильника з метою зменшення його показань споживач буде змушений оплатити всі роботи по повірці лічильника і відшкодувати збитки, завдані ПАТ «Житомиргаз».

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА