11:11 18.05.2017

У Дніпрі встановлено 585 загальнобудинкових лічильників газу

3 хв читати

За ініціативи державного регулятора НКРЕКП ПАТ "Дніпрогаз" продовжує встановлювати загальнобудинкові лічильники газу для мешканців багатоповерхівок, які використовують газ для приготування їжі. Станом на 15 травня 2017 року у Дніпрі газовики встановили 585 будинкових приладів обліку, тим самим забезпечивши облік газу для майже 44 тисяч споживачів.

Встановлення лічильників газу залишається пріоритетним напрямком роботи підприємства, адже згідно до вимог Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" з 01.01.2018 р. споживання газу буде можливе лише за умови його приладового обліку. Монтаж загальнобудинкових лічильників дозволить клієнтам компанії, які проживають у багатоповерхівках і користуються лише газовими плитами, платити виключно за фактичний обсяг спожитого палива.

Мешканці будинків, в яких вже встановлені загальнобудинкові лічильники, мають можливість самостійно контролювати витрату газу. Для цього потрібно спільно з представниками газової компанії та власником (балансоутримувачем) будинку щомісячно фіксувати показання будинкового лічильника та аналізувати витрати енергоресурсу. Саме контроль за обсягами спожитого газу дозволяє досягти економії.

"Найчастіше великі обсяги споживання газу пов'язані не з роботою лічильника, а залежать від споживачів. Якщо у будинку газові плити використовуються для опалення житла, незаконно встановлюється додаткове газове обладнання, не зазначене в проектах, а мешканці займаються незаконною підприємницькою діяльністю, у таких будинках лічильник буде фіксувати більший обсяг газу, ніж діючі норми споживання", - пояснює комерційний директор ПАТ "Дніпрогаз" Павло Іотов.

Про випадки незаконної підприємницької діяльності в будинку, в тому числі про виготовлення алкогольних напоїв, необхідно повідомляти в поліцію. Для здійснення підприємницької діяльності власник квартири повинен мати необхідні дозволи, ліцензії, а облік газу підприємцям здійснюється за індивідуальним лічильником, який встановлюється за їх рахунок.

Слід нагадати, що фінансування робіт з встановлення будинкових лічильників здійснюється за кошти газорозподільних підприємств, передбачені у тарифі на розподіл газу. Згідно з Кодексом ГРМ у разі відмови споживачів від встановлення будинкового вузла обліку розрахунки за спожитий газ будуть проводитися за граничними нормами споживання, які в середньому в 2,5 рази більше нині діючих:

• за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання - 9,8 куб. м (замість 4,4 куб. м);

• за наявності газової плити та відсутності централізованого гарячого водопостачання - 18,3 куб. м (замість 7,1 куб. м);

• за наявності газової плити та проточного газового водонагрівача – 23,6 куб. м (замість 14 куб. м).

Факт встановлення будинкового лічильника не позбавляє права споживача згодом встановити індивідуальний прилад обліку газу за власні кошти. Слід також відзначити, що якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення приладів обліку за держпрограмою або ж не встановлять лічильник за свій рахунок, закон зобов'язує Оператора ГРМ припинити їм газопостачання.

Довідка:

ПАТ "Дніпрогаз" забезпечує природним газом місто Дніпро та Дніпропетровський район. Система газопостачання Дніпра – це близько 5,5 тисяч км розподільних газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 800 млн. кубометрів газу для 400 тисяч побутових споживачів, 3,7 тисяч промислових підприємств та інших суб'єктів господарювання. Серед найбільших клієнтів такі підприємства, як Придніпровська ТЕЦ, Євраз - ДМЗ ім. Петровського, Дніпропетровський трубний завод, Дніпропетровський завод прокатних валків та інші. ПАТ "Дніпрогаз" є одним з найбільших роботодавців міста. Штат підприємства налічує близько 1500 чоловік.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

5 причин, чому стежити за футболом варто на Sport.ua

Тиждень з Київською оперою на Подолі – 22 – 28 квітня

Лана Зеркаль закликає до прискорення інтеграції енергетичних ринків та залучення приватного сектору

Бейсболки: чому варто придбати та як вибрати ідеальну модель

70 тисяч літрів пального передала мережа ОККО для критичної інфраструктури Харківщини – перша віцепремʼєрка

Житловий комплекс компанії DIM "Новий Автограф" отримав поштову адресу

Від класики до стрітстайлу: різноманітність стилів у чоловічому одязі

Кримінальна відповідальність за незаконний обіг наркотиків: поговоримо чесно й без хайпу

Десантники з 80-ї ОДШБр отримали комплекс розвідки та знищення вартістю 50 млн грн від ОККО та "Повернись живим"

ЖК "Воздвиженка" звернулось до Президента та РНБО з приводу ризиків для інституту управління заарештованим майном через дії АРМА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА