16:16 29.05.2017

"Сумигаз" виявив понад півсотню фактів втручання в роботу лічильників

2 хв читати

Від початку року ПАТ "Сумигаз" спільно з представниками державного підприємства "Сумистандартметрологія" безкоштовно повірили майже 17 тисяч побутових лічильників. За результатами проведеної роботи, вони виявили 74 фактів крадіжок газу шляхом втручання споживачів у прилади обліку.

Відповідно до чинного законодавства, при встановлені факту втручання в роботу лічильника, споживач повинен оплатити вартість експертизи, зняття-встановлення приладу та відшкодувати збитки, завдані державі за крадіжку газу. Так, у 2017 році за результатами виявлених порушень, загальна сума відшкодувань споживачами досягла 60 тис. грн. Розрахунок цієї суми відбувається індивідуально для кожного окремого випадку за процедурою, що передбачена вимогами Кодексу газорозподільних мереж. У разі несплати збитків, споживачу припиняють розподіл газу, а справа передається до суду. У такому випадку споживачеві, окрім суми боргу, доведеться заплатити ще й судові витрати.

"Не бажаючи платити за використаний газ, споживачі часто намагаються різними методами втрутитися в роботу лічильників. Однак, такі випадки легко фіксуються під час зняття приладів для перевірки у лабораторії. Таким чином, наслідки втручання в роботу лічильника обходяться порушникам в десятки разів дорожче, аніж легальне споживання газу", - розповів головний метролог ПАТ "Сумигаз" Дмитро Голубченко.

Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність", плановій повірці підлягають лічильники всіх споживачів. Справність засобів обліку та їх вимірювальні характеристики перевіряють кожних п’ять-вісім років. Для побутових споживачів така повірка є безкоштовною. Вона дає можливість перевірити роботу приладу і переконатись, що він коректно обраховує спожитий газ. Якщо ж споживач не надасть доступу працівникам газової компанії для зняття лічильника на повірку, тоді законодавство передбачає для нього зміну нарахування обсягів використання газу, яке здійснюється за граничними нормами споживання, з урахуванням всіх газових приладів в будинку.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА