16:06 03.08.2017

ПАТ "Дніпропетровськгаз": рішення Інгулецького суду по справі з будинковим лічильником суперечить законодавству України

3 хв читати

Відповідно до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" із 1 січня 2018 року споживачі повинні використовувати газ лише за умови його обліку. В Законі передбачено забезпечення всіх споживачів газу приладами обліку, неважливо чи це індивідуальний або загальнобудинковий лічильники газу. Для того, щоб забезпечити виконання Закону, держрегулятор - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - затвердила в інвестиційній програмі ПАТ "Дніпропетровськгаз" на 2016 рік кошти для оснащення саме будинковими лічильниками багатоповерхівки, де мешканці використовують газ лише для приготування їжі. У зв’язки з цим НКРЕКП також затвердила вичерпний перелік будинків, де передбачене встановлення таких приладів.

До цього переліку входить багатоповерхівка №13 по вулиці О. Станкова у Кривому Розі, саме в ній необхідно було встановити загальнобудинковий прилад обліку газу за рахунок газорозподільної компанії, тобто ПАТ "Дніпропетровськгаз". Це завдання підприємство намагалось виконати в зазначений в Інвестпрограмі термін. Таким чином, "Дніпропетровськгаз" у своїй роботі чітко дотримується вимог та норм чинного законодавства, встановлення лічильників відбувається виключно за затвердженим держрегулятором списком. Усі відхилення від плану забезпечення споживачів газу області приладами обліку караються штрафними санкціями з боку НКРЕКП. Але 24 липня 2017 року Інгулецький районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області прийняв рішення, в якому визначив дії зі встановлення загальнобудинкового лічильника газу у будинку 13 по вул. О. Станкова у Кривому Розі не законними. Дане рішення повністю суперечить українському законодавству та створює правову колізію, через яку під загрозою зриву опинилось виконання Закону "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".

Фактично Інгулецький районний суд, ігноруючи норми закону, приймає популістичне рішення, яке створює деструктивний прецедент для енергетичної безпеки всієї держави, адже веде до зриву своєчасної побудови національної системи приладового обліку газу .

У ст. 3 вищевказаного Закону зазначено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок:

- коштів суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

- коштів відповідного бюджету;

- інших джерел, не заборонених законодавством.

Тож побутовий споживач може встановити лічильник газу за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі, за власні кошти або за рахунок місцевого бюджету, при цьому, роботи зі встановлення лічильників відноситься до конкурентного ринку та можуть виконуватись будь-якою організацією, що має відповідний дозвіл на виконання цих робіт.

На сьогодні, в Дніпропетровської області немає жодного місцевого органу самоврядування, який би запланував кошти у своєму бюджеті на облаштування лічильниками газу споживачів, що не забезпечені обліком. Натомість, від місцевої влади лунають лише дорікання та чиниться супротив ПАТ "Дніпропетровськгаз", яке зі свого боку у рамках тарифу встановлює загальнобудинкові прилади обліку газу та виконує вимоги Закону України та інвестиційної програми, затвердженої НКРЕКП.

Нині забезпечення 100%-го обліку природного газу у населення є пріоритетним заходом галузі і чітко регламентовано положеннями Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".

Основною сферою діяльності ПАТ "Дніпропетровськгаз" є розподіл природного газу споживачам Дніпропетровської області. На сьогодні рівень газифікації регіону становить 89%. Природний газ отримують майже 600 тисяч сімей та 2,3 тис. підприємств, установ і організацій. Компанія посідає друге місце з розподілу природного газу серед підприємств нафтогазової галузі України. Обсяги розподілу складають близько 1,7 мільярдів кубометрів газу на рік. ПАТ "Дніпропетровськгаз" - одне з найбільших платників податків у Дніпропетровській області. Щорічно до бюджетів усіх рівнів компанія перераховує більше 200 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА