15:25 07.08.2017

"Вінницягаз" провело публічні обговорення плану розвитку газорозподільної системи

3 хв читати

На виконання Постанови НКРЕКП № 866 від 30 червня 2017 року, ПАТ "Вінницягаз" вперше провело публічні обговорення проекту плану розвитку газорозподільної системи Вінницької області на наступні десять років. Відкриті слухання із залученням представників громадськості, місцевої, обласної влади та ЗМІ відбулися 1 серпня 2017 року.

Під час засідання присутні обговорили операційну та інвестиційну діяльності ПАТ "Вінницягаз" та потребу вкладення коштів у розвиток газорозподільної системи Віднницької області. За підрахунками фахівців ПАТ "Вінницягаз", щоб забезпечити для споживачів безперебійне газопостачання, лише впродовж наступних двох років в експлуатацію газових мереж регіону необхідно інвестувати щонайменше 40 млн. грн., а для повного виконання плану розвитку підприємства – майже 140 мільйонів гривень.

"Більша частина газових мереж області була прокладена ще 60 років тому, і ми наближаємося до вкрай небезпечної ситуації, коли під загрозою може опинитися безаварійне та стабільне газопостачання для споживачів природного газу Вінниччини. На сьогодні 15% газових мереж регіону перебуває у технічно несправному стані, ще 300 км мереж потребують невідкладної та повної заміни. Майже 3 тисячі одиниць обладнання, яке регулює тиск в мережі – газорозподільні пункти, шкафні установок та будинкові регулятори – потребують заміни або ж реконструкції", - розповів головний інженер ПАТ "Вінницягаз" Михайло Дзіміна.

Якщо ж говорити про повне покриття операційної та інвестиційної діяльності компанії, враховуючи закупівлю спеціалізованого автотранспорту для аварійної служби, придбання сучасних приладів для обстеження та діагностики систем газопостачання, впровадження систем протиаварійного захисту, забезпеченням споживачів області індивідуальними лічильниками та створення обмінного фонду приладів обліку, то в інвестиційну програму підприємства потрібно закласти приблизно 75 млн. грн.

Наприклад, лише один високочутливий прилад для обстеження та діагностики стану газових мереж та споруд на них коштує більше 28 тис. грн. На сьогодні ПАТ "Вінницягаз" потрібно придбати щонайменше 55 таких приладів на загальну суму понад 0,5 млн. грн. Ще 16 мільйонів гривень потрібно для забезпечення 5,6 тис. побутових споживачів індивідуальними лічильниками газу та створення обмінного фонду. Однак реалізувати ці потреби компанія зможу лише за умови перегляду структури тарифу за послугу з розподілу природного газу.

"Розмір тарифу був затверджений Регулятором ще у жовтні минулого року. На сьогодні компанія отримує лише 68 копійок з м.куб. газу. Ці кошти покривають всього 60% від потреби підприємсва для повного виконання інвестиційної програми", - зазначив під час слухань фінансовий директор ПАТ "Вінницягаз" Сергій Кібітлевський.

В ході слухань представники влади зауважили, що проект структури тарифу потребує доопрацювань у частині забезпечення мешканців області індивідуальними лічильниками, адже, поряд з проблематикою зношеності газових мереж, це питання є одним із найактуальніших для споживачів природного газу. Тому, за підсумками слухань, присутні ухвалили погодити проект плану розвитку компанії без змін, а проект структури тарифу – з доповненнями у частині забезпечення комерційного обліку газу. Результати слухання, згідно передбаченої процедури, були зафіксовані у протоколі, який компанія передала НКРЕКП для подальшого розгляду, проведення розширених громадських слухань і прийняття рішення.

Додамо, своєю Постановою № 866 від 30 червня 2017 року державний регулятор галузі зобов’язав ліцензіата з розподілу природного газу – ПАТ "Вінницягаз" - в новому, публічному форматі обговорювати усі питання, пов’язані з переглядом та встановленням нових тарифів, затвердженням інвестиційних програм, розглядом зауважень та пропозицій до проектів відповідних рішень.

За додатковою інформацією звертайтесь до

Фахівця із зв’язків з громадськістю

Поліщук Оксани Станіславівни

+38 067 433 22 89

+380432 27 80 92

e-mail: [email protected]

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА