15:36 22.08.2017

З початку року проведена повірка 30 тис лічильників клієнтам "Івано-Франківськгазу"

2 хв читати

За сім місяців 2017 року ПАТ "Івано-Франківськгаз" спільно з представниками державного підприємства "Івано-Франківськстандартметрологія" провели 28,4 тис. планових та 1,3 тисяч позапланових повірок лічильників газу. Результати повірк приладів показали, що 3,7 тис. (13%) лічильників не придатні до подальшої експлуатації через зношеність лічильного механізму або значну похибку вимірювання. Окрім того, виявлено 111 фактів втручань в роботу приладів обліку.

Згідно технічних умов та нормативних документів всі засоби обліку підлягають періодичній повірці. Справність лічильників газу необхідно перевіряти залежно від їх типу: кожні п'ять або вісім років. Відповідна процедура передбачена Законом України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та спрямована на забезпечення достовірного обліку газу та здійснення коректних нарахувань його використання.

Повірка лічильників здійснюється у сервісних центрах ПАТ "Івано-Франківськгаз" представниками Держспоживстандарту. Натомість демонтаж та монтаж лічильника проводиться винятково працівниками газового господарства.

"33 бригади щодоби знімає на повірку в середньому по 7 приладів кожна, залежно від наявного обмінного фонду та віддаленості населеного пункту. Тобто, за день на спеціальному обладнанні проводять повірку 220 лічильників", - каже головний метролог "Івано-Франківськгазу" Олег Кашуба.

Періодична повірка лічильників газу проводиться безкоштовно для споживача. Але деякі споживачі відмовлять газовикам в доступі у своє помешкання для зняття лічильника на повірку. Найчастіше така відмова пов’язана із втручанням людей у роботу приладу для зменшення його показань. Так, за сім місяців цього року фахівці "Івано-Франківськгазу" вже склали 7700 актів про відмову допуску, та зафіксували 111 фактів незаконних втручань у роботу приладів обліку. Такі порушення легко виявляють за характерними механічними пошкодженнями на відліковому механізмі, підробленими пломбами, відбитками тавр та ін.

При встановленні факту втручання у роботу приладу, споживачу доведеться сплатити вартість зняття-встановлення лічильника, а також відшкодувати збитки, завдані державі та газопостачальному підприємству. Розрахунок суми збитків здійснюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних мереж.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА