14:43 13.10.2017

ПАТ "Миколаївгаз" встановлюватиме будинкові лічильники паралельно з індивідуальним обліком

3 хв читати

В Миколаєві частині мешканців встановлюватимуть індивідуальні лічильники за рахунок державного бюджету. ПАТ "Миколаївгаз" продовжить встановлювати дублюючі прилади обліку газу для технічного нагляду за станом мереж.

До місцевого бюджету Миколаєва надійшла субвенція з держбюджету для встановлення індивідуальних лічильників. Це перший приклад залучення державних коштів в Україні для запровадження комерційного обліку газу. Загалом до бюджету надійде близько 11,8 млн. гривень, які мають бути використані до кінця поточного року.

"На даний час в Миколаєві газ без обліку споживає ще близько 18 тис. абонентів, які, відповідно до інвестиційної програми, підпадають під установку загальнобудинкових приладів обліку газу - говорить голова правління ПАТ "Миколаївгаз" Павло Попов. – За рахунок державної субвенції приблизно в 17% цих домогосподарств можуть бути встановлені індивідуальні лічильники".

Розпорядником цих коштів є Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, який визначить перелік багатоквартирних будинків, де будуть встановлені індивідуальні прилади обліку газу. Законом "Про комерційний облік газу" передбачено, що окрім коштів оператора ГРМ, лічильники можуть встановлюватись за рахунок коштів самих споживачів, бюджетних коштів або інших джерел, не заборонених законодавством.

Разом з тим, ПАТ "Миколаївгаз" встановлюватиме за тими ж адресами загальнобудинкові лічильники за рахунок інвестиційних коштів з тарифу на розподіл. Їх показання дадуть можливість газорозподільчій компанії контролювати технічний стан будинкових мереж, виявляти та оперативно усувати витоки газу.

"У тих будинках, які будуть оснащуватися поквартирними приладами за рахунок субвенції з державного бюджету, паралельно будуть проводитися роботи із встановлення будинкових вузлів обліку газу, - розповідає Павло Попов. – Основне призначення – технічний нагляд за станом внутрішньобудинкової мережі. А нарахування за спожитий газ будуть проводитись для абонентів за показаннями їх індивідуальних лічильників".

Тож, всі споживачі, в яких встановлено індивідуальні прилади обліку, будуть отримувати рахунки відповідно до показань свого лічильника. Для домогосподарств без приладів обліку розрахунок буде проводитись за будинковим лічильником. Слід відзначити, що середній обсяг споживання газу за будинковим лічильником на одну людину становить 4,9 куб.м. Про це свідчать дані експлуатації загальнобудинкових приладів обліку за останні півроку.

Станом на 01 жовтня загальнобудинковими вузлами обліку оснащено вже 150 багатоповерхівок. За інвестиційною програмою ПАТ "Миколаївгаз" до кінця року має обладнати ще 343 будинки.

У газорозподільній компанії підкреслюють, що під час здійснення своєї діяльності в частині установки загальнобудинкових лічильників газу ПАТ "Миколаївгаз" керується виключно нормами чинного законодавства – Законом України "Про забезпечення комерційного обліку газу", Кодексом ГРМ. Крім того, ці заходи передбачені інвестиційною програмою ПАТ "Миколаївгаз", затвердженою держрегулятором НКРЕКП.

 

Довідка про компанію:

ПАТ "Миколаївгаз" - єдина на території Миколаївської області компанія-ліцензіат з транспортування природного газу. Підприємство експлуатує 8,7 тис. км газопроводів. Щорічний обсяг транспортування природного газу складає близько 500 млн. куб. м газу.

Загальний рівень газифікації Миколаївській області - 72%. ПАТ "Миколаївгаз" забезпечує природним газом 8 міст, 14 селищ міського типу та 313 сіл області.

Клієнтами компанії є понад 347 тис. сімей Миколаївської області, а також 6,3 тис. підприємств, установ і організацій, найбільші з яких - аграрне підприємство "Нібулон", молочна компанія "Лакталіс", Вознесенський шкіряний завод "Возко", Чорноморський суднобудівний завод, Миколаївський комбінат хлібопродуктів та інші.

ПАТ "Миколаївгаз" входить в десятку кращих платників податків області. Щорічно підприємство перераховує до бюджетів різних рівнів біля 80 млн. грн.

 

За додатковою інформацією звертатись

до фахівця зі зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ "Миколаївгаз"

Еліни Луцкевич

роб. 0512 67 49 11

факс 0512 67 49 01

моб. 067 610 55 20

e-mail: [email protected]

http://mk.104.ua/

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА