12:09 17.10.2017

ІІІ Міжнародний GR форуму 11 жовтня

6 хв читати

GR Форум: Існуюча взаємодія влади та бізнесу потребує в Україні потребує подальшого поглиблення діалогу.

11 жовтня 2017 року, в КВЦ «Парковий» у Києві, пройшов Третій Міжнародний GR Форум, який зібрав керівників компаній, представників органів державної влади, галузевих організацій спеціалістів Government Relations(GR), PR-спеціалістів і маркетингу. Програма форуму, була присвячена питанням формування цивілізованого діалогу між владою та бізнесом, а також питанню законодавчого впровадження лобізму в Україні.

Форум розпочався з вітального слова організатора заходу, політичного консультанта, партнера компанії SIC Group Ukraine, засновника Української Асоціації професіоналів у сфері GR та лобістів (UAGRPL) -  Катерини Одарченко, яка оголосивши про успіхи в галузі, закликала всіх учасників до конструктивних дискусій.

Перша панель Форуму, модератором якої був Андрій Куліков, була присвячена темі взаємовідносин влади та бізнесу - діалог чи боротьба. Спікери обговорили стан лобістської діяльності в Україні, а також проблеми  та виклики які стоять перед українським суспільством. Зокрема, Ольга Богомолець зазначила, що  влада та бізнес мають бути розділені і виконувати властиву кожному функції. Чого наразі не відбувається, а представники влади слугують інтересам не державним, а приватним бізнес-структурам від яких отримують гроші. «Необхідно створити чітку, цивілізовану, а головне законну модель взаємодії влади та бізнесу» - зазначила народний депутат.

Євген Дихне розкрив, які форми взаємодії з владою використовують в аеропорті «Борисіпіль», а також наголосив про необхідність створення національної  стратегії розвитку авіа сфери.

Важливою дискусією GR Форум став діалог щодо конфлікту на Донбасі. Спікери обговорили методи взаємодії влади та суспільства у питанні Донбасу, проблеми переселенців, та діалог щодо вирішення конфлікту на Сході України.

Зокрема, народний депутат України Сергій Тарута, зазначив, що проблема внутрішніх переселенців не вирішена і досі,  що методів припинення кровопролиття у влади не має і запропонував свою стратегію. Він висловив позицію, що мінський формат переговорів себе вичерпав, та запропонував новий – Відень. Також політик запропонував план дій, задля вирішення конфлікту Донбасу – «три основи», який покликаний відновити легітимність влади, безпеку в регіону та довіру населення до держави. Представниця ОБСЄ, Ліана Хоровицька, розповіла моніторинг ситуації та взаємодію місії з владою та постійний діалог з Сергієм Тарутою щодо цієї проблеми.

Правозахисниця, Наталія Ковалко, зазначила, що на окупованих територіях державна політика, щодо забезпечення прав на освіту внутрішньо переміщених осіб має базуватися, у першу чергу, на створенні та забезпеченні умов, за яких громадяни будуть зацікавлені в здобутті української освіти. Для цього необхідно скоординувати спільні зусилля та затвердити план дій реформування всієї української освіти, а також окремо визначити державну стратегію щодо забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб на здобуття освіти в Україні. Це, у свою чергу, не повинно носити суто формальний характер, а мати відповідне фінансове підкріплення з бюджету.

Геннадій Борисичев, представник громадського сектору, підняв питання дискримінації внутрішньо-переміщених осіб, а саме відсутність в переселенців виборчого права, житлового питання та соціальної допомоги, та необхідність діалогу між владою та переселенцями. Також Борисечев заклика об’єднанувати адвокаційні рухи захисту прав переселенців в єдину силу, яка відстоюватиме інтереси внутрішньо-переміщених осіб впливаючи на владні структури.

Необхідність конструктивного діалогу суспільства з владою для пошуку нових рішень конфлікту на Сході України став головним висновком обговорення.

Інститут лобізму в США зрегульований та простий, а у Україні потрібно докладати максимум зусиль для досягнення своїх інтересів в США і саме лобіювання є тим самим ключем до дверей американського політичного істеблішменту, саме з виступу Катерини Одарченко, розпочалась дискусія про імідж України у світі та лобізм інтересів держави на міжнародній арені. Партнер міжнародної компанії Sic Group, розповіла про представництво інтересів України в Сполучених Штатах.

«Запорукою існування держави Ізраїль є саме Government Relations»  нагалосив   директор українсько-ізраїльского інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр, Альберт Фельдман.

Політтехнолог,  Денис Богуш, презентував статистичні дані щодо іміджу України в світі та чим саме відома наша держава.

Лідер ГО "Соціальна справедливість", експерт в галузі міжнародної економіки і державного управління, Алла Шлапак, розкрила адвокаційний кейс країн Сходу, наголосивши, що саме  повинні стати прикладом для України. Влада та бізнес повинен говорити про глобальні тенденції та явища, пропоную звернути увагу не на форми правління, а на алгоритми, на дії антикризових менеджерів в деяких державах, про механізми скасування застарілих пострадянських моделей управління – зазначила у своєму виступі Алла Шлапак.

«Транспорт -  діалог чи протистояння» став четвертою актуальною дискусією GR Форуму. Одностайно спікери говорили про стратегічні плани, про баланс інтересів у цій галузі. Адже діалог бізнесу, влади та суспільства у цій галузі необхідний ще до затвердження стратегій. Спікери підняли питання, які стереотипи існують у суспільстві: негативний досвід закупівель, зловживання владою, відсутність нормальних логістичних можливостей, складність у гармонізації різних видів перевезень та ін.

На запитання про транзитні можливості України, здорове лобіювання у галузі та стратегію, Голова Комітету ВРУ з питань транспорту Ярослав Дубневич сказав: «те, що зараз є – далеко не Стратегія», а розмови про стратегію тривають вже понад два роки. Це лише красиві загальні слова. Це - не документ, в якому є чіткі цілі й плани по реалізації. Аби зрозуміти, що саме турбує галузь та бізнес, потрібен постійний діалог між законотворцями та суспільством. А Комітет залучає громадськість до обговорення проектів – саме так напрацьовуються важливі й принципові поправки.

Продовжуючи транспортну дискусію, народний депутат України Андрій Вадатурський, зазначив, що у галузі дуже багато проблем та запитань, а Міністр не дає можливості вести конструктивний діалог. Вадатурський розкрив про своє бачення лобізму в транспорті та торкнувся теми суднобудування, підкресливши, що дуже важливо розвивати цю галузь, адже свого часу ряд регіонів існували на основі цієї галузі, зайнято було більше 150 000 людей, зараз приблизно 5000 тому потрібно відновлювати галузь суднобудування. 

Олег Бондар - керуючий партнер юридичної компанії, думками про регулювання авіа перевезень, торкнувшись проблеми з Rainair: поки не буде національної транспортної стратегії визначити інтереси держави в авіа перевезеннях неможливо.

Продовжив дискусію, Борис Колесніков - екс-Віце-прем'єр-міністр України та колишній Міністр інфраструктури України, який розповів про ППП (публічно-приватне партнерство), розкриваючи досвід в даній сфері, а саме реалізацію будівництва терміналу Д спільно с японцями.  Колесников зазначив, що послуги  залізничних перевезень повинні бути передані в приватну власність, а в державній власності повинно залишитись тільки залізничне полотно.

Завершив транспортну дискусію Сергій Євтушок, член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту, який наголосив, що наша країна має надзвичайний транспортний потенціал і розумне його використання може дозволити нам зайняти по праву належне місце на сучасній економічній мапі світу, забезпечити нове джерело надходження зовнішніх платежів і сформувати стійкий фундамент для всієї економіки держави.

Взаємодія бізнесу і влади відображає інтереси суспільства і є найважливішим чинником сталого розвитку країни.  Обговорення, які тривали під час перших чотирьох дискусій на ІІІ Міжнародного GR Форуму визначили недостатньо  ефективні системи зв’язків бізнесу з владою, що не дає змоги ефективно реалізовувати свої функції суб’єктам взаємодії і негативно позначається  на вирішенні економічних проблем суспільства.

Фото заходу: https://goo.gl/LCX2Sh

Відео заходу: https://youtu.be/-NEyElrFqCw

Більше інформації: www.facebook.com/grforumukraine

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішення проблем трудоресурсного забезпечення в Україні: сучасна економічна модель, освіта та житлові умови

АЛЛО передаватиме з кожної онлайн-оплати 100 гривень на медичні інновації в Superhumans Center

Sense SuperApp увійшов у ТОП-5 цифрових банків для бізнесу в регіоні

Чому саме індукція: 5 переваг трендової плити

Найцікавіші, найкреативніші та найоригінальніші подарунки для твоєї коханої жінки

1,15 млрд грн клієнти Sense Bank вклали у військові облігації

"Відчувай! Проявляй! Рухайся далі!": який вектор обрав девелопер ТРК в Україні Arricano для ініціатив у новому сезоні?

Poligon Project представляє BEREZEN - виставку сучасного мистецтва у Київському просторі живої культури «Кудрявка»

5,2 мільйона гривень на розвиток жіночого підприємництва: стартує новий сезон візійного акселератора "Відважна 2. Масштабування та діджиталізація"

28 березня відбудеться захід ProfVentFasad

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА