16:47 29.11.2017

Тариф на розподіл газу на Чернігівщині не гарантує споживачам отримання якісних послуг

2 хв читати

ПАТ "Чернігівгаз" на відкритих слуханнях оприлюднило проект тарифу, який дасть можливість споживачам отримувати якісні послуги. Нині діючий тариф на розподіл природного газу лише на 35% покриває ринкову вартість послуг.

Діюча система тарифоутворення позбавляє ПАТ "Чернігівгаз" можливості підвищувати якість послуг. Вартість матеріалів та робіт для забезпечення роботи газорозподільної системи щороку зростає. Але за останні півтора року НКРЕКП тричі зменшувала тариф на розподіл природного газу для компанії "Чернігівгаз".

"За останні два роки відбулося суттєве зростання цін на матеріали і устаткування, необхідних для забезпечення роботи газотранспортної системи. Інфляція тільки в цьому році вже перевищила 10%. Але регулятор тільки знижував тариф на розподіл природного газу для компанії", - говорить фінансовий директор "Чернігівгазу" Ірина Чертова.

Наприклад, повірка лічильників є невід`ємною частиною послуг, передбачених в тарифі. Річний план повірки побутових лічильників по м. Чернігову та Чернігівській області складає близько 40 тис. шт.

Втім, щоб перевіряти таку кількість лічильників ПАТ "Чернігівгаз" необхідно близько 7 млн грн. Зараз в тарифі на ці потреби передбачено менше 3 млн грн. Тому 92 тис. домогосподарств користуються лічильниками з простроченою періодичною повіркою.

Для надання деяких послуг в діючому тарифі просто не існує джерел фінансування. Зокрема, для заміни індивідуальних лічильників, які визнані непридатними. Кошти на ці потреби в тарифі не передбачені взагалі. Для того щоб безкоштовно замінити всі непридатні лічильники клієнтів компанії потрібно більше 27 млн грн. на рік.

Тому в "Чернігівгазі" провели відкрите обговорення проекту тарифу на послуги розподілу природного газу, який дасть можливість підвищити якість послуг для всіх споживачів. Результати зустрічі оформлені відповідним протоколом, який направлено до НКРЕКП.

Нагадаємо, державне регулювання діяльності Операторів ГРМ, в тому числі затвердження тарифів на розподіл природного газу, входить до компетенції Нацрегулятора. На вимогу Постанови НКРЕКП від 30.06.2017 року № 866, для забезпечення прозорості в прийнятті рішень щодо перегляду фінансування, газорозподільна компанія має оприлюднити обґрунтування необхідності встановлення нового тарифу. Всі бажаючі можуть ознайомитися з протоколом слухань у відкритому доступі на сайті ПАТ "Чернігівгаз" в підрозділі "Тариф на розподіл" за посиланням https://cn.104.ua/ua/files/21245/1. Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ "Чернігівгаз" є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів.

Нашими споживачами є понад 350 тисяч сімей, близько 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ "Чернігівгаз" є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА