10:06 13.12.2017

Держава віддає українських трудових мігрантів на поталу шахраям

3 хв читати

Київ, 13 грудня 2017 року. Новий законопроект №6275, який за словами його авторів, направлений на запобігання торгівлею людьми, насправді нанесе відчутного удару по легальному ринку міжнародного працевлаштування. Згідно з цим законопроектом, що зараз готується до голосування у Верховній Раді, діяльність ліцензованих компаній з міжнародного працевлаштування в Україні буде фактично неможливо вести на законних підставах. А між тим, цей ринок і так на 99% знаходиться в тіні. Фактично, більшість компаній, які відправляють на роботу за кордон українців, не несуть за них ніякої відповідальності. У цій ситуації держава замість того, щоб захистити ліцензовані компанії, додає нові бар’єри в їхній діяльності, які ускладнюють ведення посередницького бізнесу у працевлаштуванні за кордоном і навпаки, дає змогу шахраям повністю заволодіти цим ринком. До таких висновків дійшли учасники круглого столу «Вбивство ринку міжнародного працевлаштування в Україні», який відбувся у Києві.

Для боротьби з торгівлею людьми і зараз у держави є всі можливості, в тому числі і законодавчі. Можна хоч сьогодні починати закривати ті компанії з міжнародного працевлаштування, які не мають ліцензії. Таким чином, різко скоротиться кількість шахраїв на ринку. Ці заходи, разом з поширенням інформації про шляхи легального працевлаштування українців в інших країнах, підвищать грамотність трудових мігрантів і зменшать ризики бути ошуканими.

 «Хтось з великих сказав – бюрократія породжує корупцію, а монополія - ​​злидні. Я хотів би звернутися до ініціаторів законопроект №6275, заступника голови Верховної Ради І. Геращенко та автору цього законопроекту - І. Луценко. Не дивлячись на те, що раніше були враховані деякі з наших правок до законопроекту, він тільки ускладнює життя компаній з міжнародного працевлаштування. У підсумку, наші місця на міжнародному ринку займуть інші, якщо держава буде не допомагати, а руйнувати працюючий сектор економіки. Бо зараз тільки по морякам ми маємо до 1 млрд доларів коштів на рік надходжень в Україну», - зазначив В’ячеслав Кисловський, генеральний директор Асоціації «Всеукраїнське об’єднання крюінгових компаній».

 «Загальна тональність законопроекту - зарегульованість, збільшення санкцій і створення додаткових перешкод для функціонування ринку міжнародного працевлаштування. Але необхідно звернути увагу на два моменти: законопроектом висуваються додаткові умови до семи законодавчих актів, два з яких стосуються загальних питань врегулювання підприємницької діяльності, зокрема тепер можна буде проводити позапланові перевірки, які зараз заборонені. Крім цього, комітет по боротьбі з корупцією Верховної Ради зробив висновок, що цей законопроект може використовуватися для тиску на підприємців з боку чиновників», - сказав Володимир Мусієнко, юридичний радник Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.  

«Що треба робити для того, щоб вирішити проблему торгівлі людьми і навести порядок на ринку міжнародного працевлаштування? Потрібна системна робота державних органів разом з представниками громадянського суспільства і бізнесу. Потрібно інформувати людей про небезпеки нелегального працевлаштування, проводити інформаційні кампанії та освітні проекти. Ніяким одним законом, яким би чудовим він не був, неможливо вирішити проблеми, що накопичилися за багато років. На жаль, в Україні не проводиться системна робота з трудовими мігрантами. На мій погляд, за кордоном наші посольства повинні вести активну роботу і бути в контакті з громадянами в країнах їх присутності. За подібним досвідом можна звернутися в посольство Німеччини в Україні, яке постійно контактує з німцями, що живуть і працюють у нас», - заявив Василь Воскобойник, голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. 

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що збираються шукати роботу за межами України.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА