15:50 15.01.2018

За рік "Рівнегаз" своїм коштом повірив лічильники газу майже у 10% клієнтів

2 хв читати

Протягом 2017 року ПАТ "Рівнегаз"повірило більше 20 тис побутових лічильників газу. З них біля 15% - тобто майже 3 тис приладів обліку - через зношеність та пошкодження некоректно вимірювали обсяги використаного газу.

На кінець 2017 року в Рівненській області нараховується понад 230 тис домоволодінь, які облаштовано лічильниками газу. Достовірний облік палива можуть забезпечити лише справні, вчасно повірені прилади обліку з підтвердженими метрологічними характеристиками. Адже відхилення від допустимої похибки призводить до неточних показань і нарахувань та, як наслідок - до необ’єктивного обліку коштовного енергоресурсу. Тому ПАТ "Рівнегаз" своїм коштом, спільно з фахівцями державного підприємства "Рівнестандартметрологія" проводить періодичну (в залежності від моделі кожні 5 або 8 років) планову повірка приладів обліку газу.

"Абонент може переконатися у достовірності роботи лічильника, замовивши його позапланову повірку. Щоправда, така послуга є платною",- зазначив технічний директор "Рівнегазу" Олександр Ганжа.

Якщо за результатами повірки порушень або відхилень в роботі приладу не виявлено, то він вважається придатним до експлуатації і його встановлюють на попередньому місці експлуатації. У випадку, якщо лічильник виявиться непридатним до застосування та за відсутності зовнішніх пошкоджень "Рівнегаз" ремонтує або замінює лічильник за власні кошти. Лічильники, що встановлені в попередні роки за кошти газової компанії, можуть замість повірки зразу замінюватись на нові або вже повірені лічильники газу.

З понад 20 тисяч повірених лічильників у 2017 році, майже 3 тисячі були визнані непридатними до подальшої експлуатації через невідповідність метрологічних характеристик вимогам нормативних та експлуатаційних документів.

Фахівці "Рівнегаз" зауважують: випадки втручання у механізм приладу фіксуються під час його зняття для перевірки у лабораторії. Так, у 2017 році було виявлено 47 фактів втручання споживачів у роботу лічильників газу .

Наслідки втручання у роботу лічильника можуть обійтися нечесним споживачам, подекуди, в десятки разів дорожче за вартість фактично спожитого природного газу. Згідно чинного законодавства, за подібні порушення, у 2017 році споживачам до відшкодування нараховано понад 300 тис грн.

Окрім того, втручання у роботу лічильників може стати причиною нещасних випадків, адже будь-яке втручання у систему газопостачання загрожує аварією та життю та здоров’ю мешканців будинку.

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА