12:36 21.02.2018

Одеса чекає гостей на найбільший в Україні фестиваль класичної музики

6 хв читати

Найбільший в Україні фестиваль класичної музики ODESSA CLASSICS, цього року триватиме з 1 по 10 червня.

  Упродовж 10 днів глядач ознайомиться з 2 великими програмами: основну зіграють дійсні суперзірки світової класичної сцени, паралельна буде присвячена сучасній українській та європейській музиці, яка тільки шукає шлях на велику сцену.

Основна програма. Відмінності 2018-го року

Імена відомих виконавців, що приїдуть до Одеси, ми оголошували на минулій прес-конференції: це скрипаль Максим Венгеров(Ізраїль), піаніст Штефан Владар (Австрія), віолончеліст Антоніо Менезес (Бразилія-Швейцарія), кларнетист-віртуоз Дмитро Ашкеназі (Швейцарія), скрипаль Даніель Хоуп (Велика Британія), скрипаль Майкл Гуттман (Бельгія), піаніст Себастіан Кнауер (Німеччина), скрипаль Робі Лакатош (Угорщина) та інші. Дати їхніх виступів та програму можна подивитися на нашому сайті - http://odessaclassics.com/

Єдиною “вакантною” датою, яка існувала в нашому списку, до сьогодні залишалося 2 червня. І от ми готові оголосити: у другий день ODESSA CLASSICS піаніст Олексій Ботвінов (Україна) та перкусіоніст Бурхан Очал (Туреччина) зіграють проект “Перезавантаження - 2”.

Цього року наш фестиваль акцентує новий погляд на добре відомі речі. Знайома всім класика не тільки жива: вона дозволяє експериментувати та народжувати майже нові твори на основі тих, що отримали квіток в вічність.

“Перезавантаження - 2” - це музика Баха, Бетховена, Мусоргського, Прокоф'єва на Рахманінова, яку “переосмислили” за допомогою фортепіано та ударних. Перший досвід такого нового читання Ботвінов і Очал зробили для “Гольдберг-варіацій” Баха в 2010 році. Проект мав великий міжнародний успіх, музиканти гастролювали з ним на найвідоміших сценах світу: “Гольдберг. Перезавантаження” (Goldberg.Reloaded) зіграли 20 разів, 6 з яких - в Україні. Українсько-турецький проект стояв у витоків світового захоплення такими “переосмисленнями”.

Якщо уважно подивитись на програму ODESSA CLASSICS-2018, ви побачите ще 2 подібних дуже вдалих проекти: "Vivaldi Recomposed" та "UBER-BACH". Обидва отримали великі європейські награди - . "Vivaldi Recomposed", який 6 червня 2018 в Одесі зіграє британський скрипаль Даніель Хоуп, був нагороджений ECHO KLASSIK-2017, а "UBER-BACH", який  7 червня виконає піаніст Себастіан Кнауер, отримав ECHO KLASSIK, як «проект, який розширює межі класики-2017».

Ботвінов в Ла Скала

Президент фестивалю ODESSA CLASSICS Народний артист України (та ще багато “титулів” та нагород) Олексій Ботвінов уперше в сучасній історії нашої держави став музичним керівником та виконавцем  музичної частини вистави, яку грають в театрі Ла Скала.

Ботвінов грає “Гольдберг-варіації” Баха в одноіменному балети Хайнца Шперлі. З 25 січня по 22 березня на сцені міланського театру - він наживо виконує цей твір, який світовими музикантами вважається одним з найскладніших з усієї класики. http://www.teatroallascala.org/it/stagione/2017-2018/balletto/goldberg-variationen.html

Ми вже маємо першу критику. Ось деякі часті у перекладі:

https://www.locacritica.com/single-post/Goldberg-Variationen---I-doni-dellarte

«... Виконання Олексія Ботвінова подібно білій магії, що викликає одну за одною різні балетні картини. Будь-які сумніви у можливості створення балету на геометричний і піднесений лабіринт музики Баха зникають - настільки відчувається володіння піаністом бахівської партитурою. Це дуже цікава інверсія - в цьому спектаклі танець акомпанує музиці, і неможливо не піддатися чарівності гармонії прекрасних тіл і музики».

http://vulcanostatale.it/2018/02/goldberg-variationen-la-musica-plasma-movimento/

«... Український піаніст Олексій Ботвінов знаменитий тим, що виконав «Гольдберг-Варіації» Баха понад 300 разів. У тому числі в балетній постановці Шперлі, починаючи з 1993 року. Виконання Олексія Ботвінова дійсно бездоганно. Здається, що його контрапункти, синкопи і трелі переміщаються в ноги танцюристів по невидимій нитці, що зв'язує їх».

http://www.sipario.it/recensionidanzag/item/11246-goldberg-variationen-coreografia-heinz-spoerli.html

«... Ідея Шперлі грунтується на музиці Баха, що огортає. Мрійлива поезія балету виступає як роса на ідеальній музичній структурі, впевнено створеній рукою Маестро Ботвінова».

http://www.informadanza.com/blog/2018/02/03/gran-classe-del-corpo-di-ballo-della-scala-nelle-variazioni-goldberg/

«... Чудове виконання Олексія Ботвінова, унікального піаніста, який зіграв «Гольдберг-Варіації» Баха вже понад 300 разів - і в фіналі заслужені овації для нього, зовсім не менші ніж для солістів балету».

Крім критиків, високо оцінили саму виставу та гру українського музиканта і глядачі. Ось посилання на відео оплесків після предпрем'єрного показу - https://www.facebook.com/teatro.alla.scala/videos/10155437782358165/

А ось тут можна подивитися фото танцюристів https://www.facebook.com/OdessaClassics/posts/1496655397117960

Інтервью Хайнца Шперлі, в якому він розповідає, як нелегко було знайти піаніста, який відчує артистів балету https://www.facebook.com/teatro.alla.scala/videos/10155420078823165/

Intervista a / Interview with Heinz Spoerli - Golberg Variationen (Teatro alla Scala)

А тут - трейлер вистави - https://www.youtube.com/watch?v=SwuusuEkHS4

У березні ще можна встигнути подивитись виставу Хайнца Шперлі та послухати “Гольдберг-варіаціі” Баха у виконанні Олексія Ботвінова. Запрошуємо вас висвітлити цю неабияку подію!

Взагалі, у листопаді минулого року український піаніст поставив рекорд, зігравши “Гольдберг-варіації” у 300-й раз. Це відбулося на сцені Берлінської філармонії.

https://www.facebook.com/botvinov/posts/1486223338082285

https://www.facebook.com/olga.tanasiichuk/posts/1554403048008125

Міжнародна експансія ODESSA CLASSICS

В 2018 році ODESSA CLASSICS починає просуватися в Європу. В наших планах - ціла низка концертів, але зараз ми готові оголосити тільки 2:

  • 5-6 березня в Берні. 5 березня Концерт відбудеться в Yehudi Menuhin Forum Bern, 6 березня - концерт в урочистій залі Парламенту Швейцарії в межах Форуму “Україна - Швейцарія”. Обидві події відбудуться за сприяння “Українського товариства Швейцарії” http://swiss-ukrainian.ch/en/events/

  • 23 квітня в Берліні. Концерт відбудеться в Берлінській філармонії. Він став можливим за сприяння Посольства України в Німеччині та компанії “Гамбургський порт - Контейнерний термінал Одеса HHLA - CTO”

Ми запрошуємо до співпраці всіх діаспорян з різних країн світу. Фестиваль ODESSA CLASSICS готовий привезти до країн, у яких живуть великі українські громади, найвидатніших вітчизняних виконавців та познайомити місцевих жителів як з маловідомою класикою, що була написана в Україні, так і з сучасною новітньою музикою.

Білети на концерти ODESSA CLASSICS

Абонементи на всі концерти нашого фестивалю з'явилися у продажу ще наприкінці 2017 року. Квітки на всі одразу виступи та на окремі вечори можна купити не тільки в класичних касах міста Одеса, але й в інтернеті на двох ресурсах - https://kassir24.com.ua та https://ukrticket.com.ua/. Детальна інформація також є на нашому сайті - http://odessaclassics.com/tickets.

У 2018 році - з 26 по 28 травня - вперше в історії фестивалю ODESSA CLASSICS відбудеться Дитячий фортепіанний конкурс імені Серафими Могилевської. До участі в ньому запрошуються діти від 11 до 15 років включно, незалежно від музичних навчальних закладів, в яких вони займаються, оцінок, наявності або відсутності попередніх перемог і рекомендацій з місця навчання. Деталі - на сайті http://odessaclassics.com/konkurs

Історія ODESSA CLASSICS

Фестиваль починався в 2015 році з 4-денного музичного дійства. Тоді в Одесу приїхали: грузинський оперний співак Паата Бурчуладзе, бельгійський скрипаль Майкл Гуттман, Київський ансамбль солістів «АртеХатта» (художній керівник Мирослава Которович), естонські колективи "Hortus Musicus" і "Art Jazz Quartet" - художній керівник Андрес Мустонен, театр " Дах "і режисер Влад Троїцький.

Другий фестиваль ODESSA CLASSICS пройшов в червні 2016 року. Він тривав уже 5 днів. Для участі в музичному святі в Одесу приїхали німецький скрипаль Лінус Рот, Брюссельський камерний оркестр на чолі з бельгійським диригентом і скрипалем Майклом Гуттманом, піаністка Поліна Осетинська, українська оперна співачка Ольга Микитенко, німецький оперний співак Маттіас Герне і естонський етноколлектив "Hortus Musicus".

Третій фестиваль відбувся влітку 2017-го. Він розтягнувся на 7 днів. В основній програмі музичного форуму взяли участь: британський скрипаль Даніель Хоуп, скрипаль Вадим Рєпін (Швейцарія-Італія), Майкл Гуттман і Брюссельський камерний оркестр, українські оперні співачки Ольга Микитенко і

Лєна Бєлкіна, співак Віталій Білий, українська скрипалька Мирослава Которович і камерний ансамбль "Артехатта", німецький піаніст Себастіан Кнауер, клезмерський німецький колектив “Давид Орловський Тріо”. В рамках ODESSA CLASSICS-2017 пройшов великий творчий вечір письменника Віктора Єрофєєва.

Вперше - одночасно з основною програмою - була зіграна програма української сучасної класики «New Ukrainian soundscapes» - 4 концерти.

 

 

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА