18:23 22.03.2018

"Україні однозначно треба прийняти рішення про від’єднання від енергосистеми Росії", - Г. Гопко

3 хв читати

Ключові виклики в електроенергетиці України, стратегія розвитку сектора та шляхи посилення енергетичної безпеки – про це йшлося вчора під час круглого столу "Роль електроенергетики у посиленні енергетичної безпеки України" у Верховній Раді за участю народних депутатів, представників міністерств, експертів та громадськості.

"Україні однозначно треба прийняти  рішення про від’єднання від енергосистеми Росії", - сказала у ході виступу Ганна Гопко, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах, - "Ми повинні здійснити синхронізацію енергосистеми з країнами ЄС якомога скоріше, перш за все задля енергетичної безпеки нашої країни", - наголосила Ганна Гопко.

В ході засідання директор з комунікацій та міжнародного співробітництва Укренерго Михайло Бно-Айріян представив бачення та дії Укренерго в частині інтеграції мереж. Він наголосив, що "Угода про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемо континентальної Європи ENTSO-E", підписана 28 червня 2017 р., - це перший реальний крок до інтеграції. Це те рішення, яке покладає на системного оператора та інших учасників ринку конкретні зобов’язання виконати низку технічних заходів для можливості інтеграції. В Угоді визначені також конкретні терміни, етапи та дорожня карта інтеграції.

"За результатами розрахунків інтеграція коштуватиме Укренерго 11,4 млрд грн.", - зазначив Михайло Бно-Айріян. "Виконання технічних заходів згідно з Угодою та інтеграція до ENTSO-E абсолютно реалістичні як з фінансової, так і з організаційної точки зору, а наслідки від неї будуть набагато масштабніші. Ми отримаємо можливість у 3,5 рази збільшити обсяг обміну потужності між ОЕС України та ENTSO-E (сьогодні – 650 МВт з Бурштинського острову)", - наголосив він.

Інтеграція мереж стане технологічним ключем для інтеграції ринків. А це – зростання конкуренції на внутрішньому ринку, можливість вільного обміну електроенергії для обох сторін, а також, що вкрай важливо, надання аварійної взаємодопомоги на прозорих договірних умовах без ризику енергетичної залежності.

Керівник енергетичної Групи підтримки України Представництва ЄС в Україні Веллерт Торстен відзначив, що в Україні вже діє закон про впровадження нового ринку електроенергії, є намір інтегруватися і є Бурштинський острів – реальний приклад синхронної роботи з ENTSO-E. Веллерт Торстен також зазначив, що однією з причин низького рівня інвестицій в енергетику є відсутність конкурентного ринку електроенергії. "Без ринку не буде інвестицій", – наголосив він.

Впровадження в Україні нової моделі ринку та синхронізація мереж дозволять повноцінно інтегруватися до Європи.

"Інтеграція з ENTSO-E  має бути  одним з ключових пріоритетів національної енерегетичної безпеки", - також наголосила під час круглого столу Наталія Кацер-Бучковська, народний депутат, голова Підкомітету сталого розвитку та інвестицій Верховної Ради України.

Відповідно до Угоди на виконання технічних вимог для можливості інтеграції відводиться 5 років. Плюс 1 рік на роботу в ізольованому режимі, далі - повна синхронна робота української енергосистеми з мережами ENTSO-E.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА