15:22 26.08.2016

Україна гідно виступила на Олімпіаді, але український спорт перебуває в кризі - Бубка

3 хв читати
Україна гідно виступила на Олімпіаді, але український спорт перебуває в кризі - Бубка

Україна гідно виступила на Літніх Олімпійських іграх 2016 року, але вітчизняний спорт перебуває в кризі, і йому необхідно приділяти більше уваги, зазначає президент Національного олімпійського комітету (НОК) України Сергій Бубка.

"11 медалей нашої збірної та 25-те місце за кількістю медалей серед 206 країн світу, 14-те місце серед європейських країн - це дуже гідний результат для тих умов, в яких живе зараз Україна. Крім того, чому ми зациклюємося лише на медалях? У нас 20 четвертих і п'ятих місць, 35 спортсменів отримали почесні дипломи МОК (Міжнародного олімпійського комітету - ІФ) - це також видатні виступи", - сказав він в інтерв'ю сайту XSport.

С.Бубка звернув увагу, що у світі існують різні підходи до оцінки виступів, МОК взагалі не веде рейтингу результатів за країнами, а підрахунок за золотими медалями вважається неофіційним. "Цікавим, на мою думку, є рейтинг наших німецьких колег, які враховують для підрахунку 1-10 місця, присвоївши їм очки від 10 до 1 відповідно. Так от, за цим рейтингом наша команда у світі посідає 15-те місце", - наголосив він.

Президент НОК зазначив, що спорт є відображенням стану країни загалом, а в Україні зараз йде війна й економічна криза. "Ми втратили тренувальні бази в Криму, де за накатаною методикою готувалося багато команд. Ми втратили інфраструктуру в Донецькій і Луганській областях. Згадати хоча б три стадіони, реконструйовані до юнацького ЧС-2013 з легкої атлетики. Адже це були повноцінні бази підготовки... Багато спортсменів і тренери вимушені були поїхати з рідного дому, поміняти своє життя, влаштовуватися на нових місцях. Невже хтось розраховував, що в такій ситуації спортивні результати залишаться на колишньому рівні?", - пояснив він.

С.Бубка також зазначив, що зараз в олімпійській збірній більшість становлять атлети, які йшли в спортивні секції саме в той час, коли країну залишали найкращі тренери, змінювали громадянство спортсмени, закривалися школи. Відповідно, за його словами, вибір майбутніх зірок у тренерів був зовсім невеликий, і в Україні закінчився ресурс покоління "дітей радянського спорту".

При цьому президент НОК запевнив, що загалом немає жодних претензій щодо фінансування підготовки до самої Олімпіади. Він відзначив тісну співпрацю Міністерства молоді та спорту з НОК України, з федераціями, регіонами України в усіх аспектах підготовки.

С.Бубка визнав, що настав час чітко сказати про кризу українського спорту. "До сьогодні, через 25 років після здобуття незалежності, Україна досі не сформувала системи функціонування спорту. Наша сфера існує на уламках радянської системи, яка була хороша для своїх історичних умов, але не для нинішніх", - пояснив він.

Президент НОК вважає, що за неможливості багаторазового збільшення спортивного бюджету необхідно звести спорт та здоровий спосіб життя в статус державної політики, створити максимально сприятливі умови для меценатів, готових інвестувати в спорт, відновити роль і завдання спортивної лотереї, повернути спорт у загальний медіа-простір, створити спортивний телеканал, запрошувати в Україну міжнародні спортивні змагання, дати пільги місцевій владі та бізнесменам, що будують спортивні арени, розвивати спортивну інфраструктуру для масового спорту.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на дрони та протезування бійців - Кличко

Марта Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла до півфіналу турніру WTA в Німеччині

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

Мінветеранів розпочало реєстрацію на відбір до збірної України на "Ігри Нескорених" 2025 року в Канаді

НОК розробляє протокол поведінки українських спортсменів з атлетами з РФ на Олімпіаді-2024 у Парижі - Гутцайт

Мінспорту внесло вже понад 760 осіб до переліку російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну в Україні

Програми обмінів і допомога від Польщі у спортивній сфері є показником солідарності країн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА