15:16 11.06.2021

Автор АНДРІЙ ЛЯХОВИЧ

Законопроект про національний спротив об’єднує ветеранів і громадськість

3 хв читати
Законопроект про національний спротив об’єднує ветеранів і громадськість

Андрій Ляхович, радник керівника Офісу Президента

 

У 2014 році небайдужі громадяни України об’єднались у добровольчі підрозділи та волонтерські організації для спротиву російській збройній агресії. Кремль не очікував такої реакції від народу України, яку вже тоді можна було назвати всеохоплюючою обороною.

Концепція всеохоплюючої оборони, яка прийнята в країнах-членах НАТО, знайшла своє відображення у Стратегії воєнної безпеки, яка була затверджена Указом Президента України від 25 березня 2021 року № 121. Вона передбачає залучення усього українського суспільства до протидії агресору на усій території України. Провідну роль у цьому підході відіграють ветерани АТО/ООС, які мають стати ядром всенародної оборони.

З метою максимально широкого залучення українського суспільства до протидії агресору, були проведені численні зустрічі, обговорення, дискусії із залученням ветеранів, волонтерів, представників громадських організацій. Найкращі ідеї та пропозиції були вкладені в основу нового проєкту Закону України "Про основи національного спротиву" (#5557), який був розроблений на виконання доручення Президента України із залученням фахівців Офісу Президента України, Апарату РНБОУ, Міністерства оборони і Збройних Сил України та інших структур. Цим законопроектом урегульовуються питання організації територіальної оброни, руху опору і відповідної підготовки громадян України, що дозволить сформувати систему національного спротиву на всій території України.

Стягування Росією своїх військ до українських кордонів та на тимчасово окуповані нею території нашої країни весною цього року показало, що загроза масштабного збройного вторгнення з боку РФ залишається актуальною. Потреба у захисті кожної області, кожного району може бути задоволена через втілення у життя нового підходу – національного спротиву, який закладений у законопроекті 5557. Його положення передбачають об’єднання ветеранів АТО/ООС, громадських організацій, усього суспільства навколо ідеї захисту нашої країни. Їм буде надана можливість вступити до лав територіальної оборони, яка розгортається по всій території, руху опору, який організовується для дій у випадку окупації чи захоплення частини українських земель, а також активно включитись у процеси підготовки громадян України до національного спротиву. Досвід ветеранів і волонтерів, навички і вміння представників громадських організацій створять фундамент розбудови системи національного спротиву України.

Законопроект 5557 передбачає, що залучення суспільства до створення всеохоплюючої оборони держави не є вулицею з одностороннім рухом. Він передбачає не лише активне включення українських громадян, але й зобов’язання держави щодо підтримки та захисту тих, хто добровільно стає на її захист. Враховано досвід періоду початку російсько-української війни, коли добровольці та волонтери не були належним чином законодавчо захищеними та були змушені діяти на свій страх і ризик, а потім доводити свої заслуги перед Українським народом. Президентський законопроект врегульовує ці питання – він створює передумови для законодавчого врегулювання дій добровольців і волонтерів, які отримують можливість зосередитись на головному – протидії зовнішньому агресору.   

При підготовці законопроекту подумали не лише про тих українців, які прагнуть вступити до сил територіальної оборони, але й про тих, які опинились на окупованій території та готові чинити опір. Перешкоджання діям окупаційних військ та адміністрацій є не менш важливим завданням, щоб примусити агресора відмовитись від своїх загарбницьких планів. Завдання окупанту максимальної шкоди може не тільки сковувати його дії, але й піднімати моральний дух громадян України, які вимушено опинились на окупованій території.

Внесений Президентом України до Верховної Ради законопроект уже пройшов розгляд у Комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який підтримав його та рекомендував парламентарям розглянути у першому читанні і прийняти його за основу. Після його схвалення розпочнеться кропітка робота із розбудови системи національного спротиву. У цьому процесі безцінними будуть досвід, знання і вміння ветеранів, волонтерів і громадських активістів. Їхня підтримка дозволить підвищити обороноздатність України, стійкість українського суспільства та покаже агресору, що можливий масштабний напад на нашу країну не буде "веселою прогулянкою", адже весь народ стане на спротив.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕГ ВИШНЯКОВ

Чому зупинка транзиту української агропродукції через Польщу безпідставна

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА