10:28 16.05.2018

МЕРТ планує розпочати "велику приватизацію" з продажу "Центренерго"

4 хв читати
МЕРТ планує розпочати "велику приватизацію" з продажу "Центренерго"

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) України планує розпочати "велику приватизацію" держпідприємств із продажу "Центренерго", заявив перший заступник глави відомства Максим Нефьодов.

"Центренерго" може стати першим прецедентом, за яким підуть всі інші об'єкти", - сказав він під час круглого столу "Україна на шляху приватизації" у Києві в середу.

За словами виконувача обов'язків голови Фонду державного майна (ФДМ) Віталія Трубарова, слідом за "Центренерго", швидше за все, підуть інші енергокомпанії.

"На мій погляд, найбільше коштів і можливостей з точки зору приватизації ми можемо отримати від енергетичного блоку, тому, я думаю, після "Центренерго" ми маємо право розраховувати на хорошу приватизацію енергетичних компаній", - сказав він.

Т.в.о. голови ФДМ також повідомив, що початок "великої приватизації" заплановано восени цього року.

Глава офісу Національної інвестиційної ради (НІС) Юлія Ковалів повідомила, що технічна підготовка "Центренерго" до приватизації перебуває на фінальному етапі і базовий пакет документів може бути сформований вже через два-три тижні.

Водночас вона наголосила на необхідності зважено підійти до підготовки приватизаційного конкурсу та надати зацікавленим інвесторам достатньо часу провести свої процедури із дослідження приватизаційного об'єкта.

"Зважена політика при організації конкурсів, зокрема щодо надання достатнього часу на проведення due diligence (оцінка об'єкта інвестування - ІФ), на прийняття внутрішніх корпоративних рішень, є саме тим, що надасть нам можливість залучити більше міжнародних компаній до процесу приватизації", - сказала Ю.Ковалів.

За її словами, інтерес до "Центренерго", швидше за все, проявлять інвестори з Індії, Китаю, Туреччини або США.

"Центренерго" має специфіку - це вугільна генерація. Більшість західних компаній прийняло для себе стратегічне рішення обмежувати інвестиції в таку енергетику. Тому, якщо бути реалістами, кількість потенційних покупців обмежена: практично жодна з європейських компаній на сьогодні не безпосередньо зацікавлена у придбанні вугільної генерації", - сказала Ю. Ковалів.

Розповідаючи про приватизацію інших енергетичних компаній, глава НІС наголосила на необхідності вирішення питання тарифної політики на електроенергію, а також низки внутрішніх питань кожної з компаній. При цьому вона наголосила, що НКРЕКП, що є профільним регулятором для обленерго, прямо встановлює їхні тарифи і впливає на їхній фінансовий стан, вже близько місяця не працює. До того ж самі компанії на поточному етапі не дуже технічно підготовлені: відсутня оцінка, аудит, одна з компаній втратила реєстр акціонерів.

"У кожної з компаній є багато внутрішніх питань, які, на жаль, потребують кількох місяців для вирішення. Тому інвестори поки що дивляться на обленерго з настороженістю", - сказала Ю. Ковалів.

Серед інших великих об'єктів глава НІС відзначила значний інтерес інвесторів до "Турбоатому", з огляду на наявність у неї аудованої звітності за міжнародними стандартами і відсутність будь-яких серйозних юридичних ризиків. "Потенційно, якби оголосили конкурс на залучення радника, зняли всі ризики щодо стратегічної важливості цього об'єкту, то компанія, могла б бути підготовлена до приватизації у короткий термін", - сказала вона.

Ю.Ковалів при цьому відзначила об'єктивну необхідність якнайшвидшої приватизації "Турбоатому". "Якщо подивитися на ринок енергетичного машинобудування, він наразі переживає не найкращий час: більшість глобальних гравців об'єднуються між собою щоб виграти битву за конкуренцію. Вірити в довгостроковій перспективі, що ми виживемо в цій боротьбі - дуже наївно. Єдиний варіант, що надасть можливість компанії працювати, отримувати нові замовлення і розвивати нові технології, полягає у залученні туди стратегічного партнера", - сказав глава НІС, додавши, що для ТОП-5 гравців енергетичного машинобудування ця компанія є цікавою.

Приватизація Одеського припортового заводу (ОПЗ), за її словами, не буде "швидкою перемогою". "Найпроблемнішим активом є ОПЗ, і тут без залучення радника, без довгої підготовчої роботи, на жаль, швидкого успіху не буде. Щодо ОПЗ, напевно, буде найбільша "домашня робота", - сказала вона.

В.Трубаров повідомив, що в середу заплановано засідання комісії при Кабінеті міністрів України, яка разом з іноземними радниками розгляне питання стратегії приватизації ОПЗ і реструктуризації його "токсичних" боргових зобов'язань.

"Відповідно, ми будемо розуміти, в які терміни, в якому обсязі, і в якому вигляді ми зможемо провести приватизацію цього об'єкта", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА