21:20 22.06.2018

Київ готовий вирішувати проблему з боргами, на яких наполягає "Нафтогаз", за умови їх реструктуризації

2 хв читати
Київ готовий вирішувати проблему з боргами, на яких наполягає "Нафтогаз", за умови їх реструктуризації

Влада Києва готова вирішувати проблему з боргами киян, на яких наполягає НАК "Нафтогаз України", але за умови їх реструктуризації, адже сума боргів налічує не один мільярд гривень і виплатити її одразу не видається можливим, заявляє мер столиці Віталій Кличко.

"Ми зараз проводимо переговори з НАК "Нафтогаз" щодо реструктуризації цих боргів терміном від трьох до шести років. У кращому випадку до - 10 років. Якщо ж "Нафтогаз" відмовиться - то разом з киянами підемо до керівництва НАК "Нафтогаз". І всі разом будемо ставити запитання. Я роблю все для того, щоб столиця була підключена до газу. Щоб була гаряча вода у киян", - цитує В.Кличка його прес-служба в п'ятницю ввечері.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" не підписує договір з "Київтеплоенерго" в зв'язку з відмовою Київської міськдержадміністрації (КМДА) приймати борги "Київенерго" перед "Нафтогазом" на "Київтеплоенерго". У "Нафтогазі" наголошують, що така позиція КМДА суперечить ст. 22 закону "Про теплопостачання".

Борг споживачів за тепло і гарячу воду майже на 1 млрд грн перевищує борг за газ - 4,789 мрд грн проти 3,822 млрд грн.

Згідно з даними "Київенерго" за запитом агентства "Інтерфакс-Україна", станом на 30 квітня із зазначеної дебіторської заборгованості основна частка припадала на населення (ЖБК ОСББ, відомче житло, КП УЖК) - 3,203 млрд грн, борги державного і місцевого бюджету - 190 млн грн, інших споживачів - 425 млн грн. На компенсацію різниці в тарифі припадає 730 млн грн, на пільги і субсидії - 241 млн грн.

Заборгованість "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" на ту ж дату становила 3,822 млрд грн, зокрема визнані судом штрафні санкції в розмірі 161,9 млн грн. За даними НАК, є додаткові штрафні санкції в розмірі 988 млн грн, однак, за даними енергокомпанії, вони визнані судом як такі, що підлягають виконанню.

Раніше столиця завершила перший етап прийому теплових мереж міста від "Київенерго" до "Київтеплоенерго". Столичні ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6 мають перейти від "Київенерго" до "Київтеплоенерго" на другому етапі - до 1 серпня поточного року.

15 червня КП "Київтеплоенерго" звернулося до Господарського суду Києва з проханням визнати підписаним договір з НАК "Нафтогаз України" на поставку газу. "Чинне законодавство України, зокрема й постанова Кабінету Міністрів України №187 від 22 березня 2017 року про покладення спеціальних зобов'язань з постачання природного газу на НАК "Нафтогаз України", не передбачає права "Нафтогазу" відмовляти "Київтеплоенерго" у підписанні договору", - повідомили в КМДА.

Як і раніше, в адміністрації міста пропонують "Нафтогазу" підписати угоду з "Київтеплоенерго", паралельно проводячи переговори щодо передання боргів "Київенерго" до "Київтеплоенерго".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА