15:22 17.07.2018

Оцінка особистого матеріального стану українців в червні 2018 р. зросла, споживнастрої поліпшуються

2 хв читати
Оцінка особистого матеріального стану українців в червні 2018 р. зросла, споживнастрої поліпшуються

Індекс споживчих настроїв українців у червні 2018 роки після тримісячного позитивного тренда підвищився на 2,7 пунктів - до 65,6 (тут і далі - за шкалою від нуля до 200) порівняно з травневим показником, а в річному порівнянні показав зростання на 6,2 пункту, свідчать матеріали щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

За даними дослідження, індекс поточного особистого матеріального стану показав найбільшу позитивну динаміку, підвищившись порівняно з травнем-2018 на 8,8 пункту до 59,6. "Цей результат може бути пов'язаний із поступовим зростанням реальних доходів населення, а також з тим, що в літній період відбувається зниження цін на основні продовольчі товари", - зазначають аналітики GfK Ukraine.

Індекс очікуваних змін особистого матеріального стану виріс на 6,2 пункту - до 67,3, а загалом індекс поточного стану в місячному порівнянні підвищився на 5,1 пункту - до 65,5, вказує GfK Ukraine.

Українці в червні поточного року були оптимістичні щодо очікування розвитку економіки країни у найближчі п'ять років - відповідний індекс виріс на 3,3 пункту порівняно з травневим показником - до 56,4. Українці також виявили оптимізм і щодо інфляційних очікувань - цей індекс знизився на 3,4 пункту до 187, показує дослідження.

При цьому показник доцільності великих покупок уповільнив зростання порівняно з травнем на 1,5 пункту і встановився на значенні 71,3 (у травні він зріс на 3,7 пункту).

Хоча загалом індекс економічних очікувань зростає четвертий місяць поспіль, збільшившись у червні на 1,1 пункту - до 65,7, деякі його складові показали серйозне просідання, зазначають аналітики компанії.

Індекс очікуваної динаміки безробіття зріс на 8,1 пункту до 133,5 після позитивного тренда в травні, коли цей показник просів на 5,3 пункту. Негативну тенденцію дослідники відзначають і щодо індексу очікуваного зростання економіки країни в найближчому році, який в червні знизився на 6,1 пункту - до 56,4.

"Такі настрої можуть бути наслідком невизначеності щодо надання наступного траншу МВФ", - коментують автори дослідження.

Продовжили травневий тренд до погіршення і очікування українців щодо курсу гривні у найближчі три місяці - індекс девальваційних очікувань піднявся на 1,4 пункту до 150,9.

Як повідомлялося, в травні цього року було зафіксовано зростання індексу споживчих настроїв на 1,5 пункту - до 62,9 порівняно з квітнем.

Gfk Ukraine здійснює дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з червня 2000 року. Загалом було опитано тисячу респондентів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА