Економіка

Омеляну інкримінують скоєння злочинів виключно в період із травня 2015 року

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) заявляють, що міністр інфраструктури України Володимир Омелян, підозрюваний Бюро та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) у скоєнні кримінальних злочинів, оперує тезами, які розходяться з дійсністю.

Так, у прес-службі НАБУ в п'ятницю вранці нагадали, що міністра інфраструктури підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, кваліфікованих за ч. 3 ст. 368-2 і ст. 366-1 КК України (незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації). Також у Бюро прокоментували зроблену В.Омеляном на своїй сторінці в соцмережі Facebook 13 вересня запис такого змісту: "Співробітники НАБУ вручили мені підозру за незаконне збагачення десять років тому".

"Стаття 368-2 КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, набула чинності лише у квітні 2015 року. Отже, міністрові інкримінують виключно ті дії, які вчинені в період із квітня 2015 року до сьогодні", - йдеться в поясненні Бюро щодо стану речей на основі фактів, доступних слідству.

Водночас, інформують у НАБУ, слідство проаналізувало доходи та витрати міністра за період із 2000 року до 26 квітня 2015 року: "За результатами встановлено, що посадовець на цю дату не мав доходів, законність яких підтверджена доказами, і які б, з урахуванням здійснених витрат, дозволили б йому заощадити грошові кошти для подальшого набуття активів у значному розмірі".

Водночас у четвер увечері на вручення В.Омеляну підозр відреагували в Кабінеті Міністрів України.

"Міністр Омелян на своїй посаді реалізовує політику уряду з розвитку інфраструктури. Жодного факту правопорушень у період перебування на посаді міністра за час слідства, яке велося проти нього понад рік, не встановлено", - йдеться в оприлюдненій напередодні ввечері заяві Кабміну.

В уряді також наголошують, що перед законом усі рівні: "Ми розраховуємо, що розслідування буде об'єктивним і жодним політичним мотивам у ньому місця не буде. Ми сподіваємося, що дії правоохоронців не вплинуть на роботу Міністерства інфраструктури та не завадять міністру продовжувати виконувати свої обов'язки".

Як повідомлялося, раніше, в четвер, 13 вересня, прес-служба НАБУ поінформувала, що міністру інфраструктури Володимиру Омеляну повідомлено про підозру в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368-2 і ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

У свою чергу сам В.Омелян заявив, що пов'язує підозру в незаконному збагаченні зі здійснюваними ним реформами, початком у країні виборів і справою екс-депутата Миколи Мартиненка, яку НАБУ веде кілька років.

Увечері того самого дня на прес-конференції в Києві В.Омелян заявив, що відкидає корупційні обвинувачення на свою адресу й не має наміру подавати у відставку з посади міністра. Також він заявив про начебто співпрацю керівництва НАБУ з українськими політиками, тиск на нього з боку цього антикорупційного органу. В.Омелян заявив про намір захищати своє ім'я, честь та гідність у суді.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ