Економіка

Верховний Суд отримав скарги на визнання в Україні рішення Гаазького арбітражу по активам в Криму й арешт акцій "дочок" росбанків

Верховний Суд від 14 вересня отримав три апеляційні скарги на рішення Київського апеляційного суду від 5 вересня про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за майно в Криму близьких до екс-власника ПриватБанку (Київ) Ігоря Коломойського осіб та арешт акцій "дочок" російських банків.

Згідно з інформацією на сайті суду, скарги надійшли до Касаційного цивільного суду 14 вересня. Разом з ними зареєстровано також клопотання про призупинення цього рішення Київського апеляційного суду.

"Передано судді", - такий стан розгляду всіх чотирьох документів зазначено на сайті Верховного Суду.

У разі клопотання суддею зазначено Юлію Черняк, у разі скарг разом із нею як судді-доповідачі справу розглядатимуть члени колегії Борис Гулько та Дмитро Луспеник.

Як повідомлялося, Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку (всі - Київ). Це рішення ухвалено через заяву про забезпечення позову екс-голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 березня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Згідно з матеріалами справи, Гаазький арбітраж присудив позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR+1% складних відсотків щорічно

ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого та нерухомого майна, зокрема, за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

У рішенні йдеться, що воно набуває чинності з моменту його ухвалення, але може бути оскаржене у Верховному Суді протягом 30 днів.

Гаазький арбітраж раніше повідомив про винесення рішення на користь позивачів у цій справі, проте деталі не повідомлялися. Згідно з регламентом UNCITRAL (United Nations Commission on International Trade Law) 1976 року, на яку посилався арбітраж, арбітражне рішення викладається в письмовій формі та є остаточним обов'язковим для сторін. Сторони зобов'язуються виконувати арбітражне рішення без зволікання.

Зазначений вище розгляд ініціювали позивачі проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ та України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом прийняття з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в об'єкти нерухомості, що розташовуються в Криму, і в кінцевому рахунку призвели до експропріації цих інвестицій. Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ