Економіка

Верховний Суд зобов'язав Пенсійний фонд розрахуватися з пенсіонерами, які мають статус внутрішньо переміщених осіб

Велика палата Верховного Суду (ВСУ) зобов'язала Пенсійний фонд України розрахуватися з пенсіонерами, які мають статус внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Ario Law Firm Микола Соколов, Велика палата Верховного Суду залишила без задоволення апеляційну скаргу Бахмутського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (ОУ ПФУ) у Донецькій області, що відмовив у виплаті пенсіонерові, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Розгляд справи про невиплату пенсій громадянам зі статусом внутрішньо переміщених осіб Велика палата Верховного Суду розпочала 4 вересня.

Як повідомлялося, в лютому 2018 року до Верховного Суду надійшло подання судді Донецького окружного адміністративного суду про позов пенсіонера до Бахмутського ОУ ПФУ як зразкової справи. До подання додавалися копії матеріалів за 26 типовими справами. 3 травня 2018 року ВСУ підтвердив незаконність рішення Бахмутського ОУ ПФУ і зобов'язав відновити виплату пенсій. Висновки Верховного Суду в цій зразковій справі підлягають застосуванню в усіх адміністративних судах в аналогічних справах.

Водночас, не бажаючи відновлювати виплату пенсій, Бахмутське ОУ ПФУ оскаржило рішення Верховного Суду, тому, згідно з Кодексом адміністративного судочинства України, рішення Верховного Суду в зразковому справі підлягає перегляду його Великою палатою.

Раніше Міністерство соціальної політики України заявило про намір розробити нормативний акт, що гарантує виплату несплачених пенсій українцям на окупованих територіях, незалежно від терміну їх припинення.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, держава повністю визнає свої зобов'язання із пенсійних виплат перед українцями, які вимушено залишилися проживати на окупованих територіях.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ