15:00 05.11.2018

ГПУ ідентифікувала активи на $5,5 млрд, придбані за виведені з ПриватБанку кошти

4 хв читати
ГПУ ідентифікувала активи на $5,5 млрд, придбані за виведені з ПриватБанку кошти

Генеральна прокуратура України (ГПУ) встановила перелік активів на $5,5 млрд, які були придбані за виведені з ПриватБанку (Київ) кошти, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний прокурор Юрій Луценко.

"На сьогодні у нас новина в тому, що ми встановили колосальні активи на $5,5 млрд, ті що в кінці схеми, - від яхт і картин Пікассо до заводів і нерухомості. У цьому зараз полягає прогрес", - сказав він.

Водночас генпрокурор додав, що для застосування до цих активів будь-яких заходів впливу необхідно встановити їхнього кінцевого власника - бенефіціарія. При цьому він зазначив, що заяви Kroll за підсумками форензик аудиту не має юридичної сили.

"Дослідження Kroll показало, як деякі фірми через 30-40 рахунків на Кіпрі" провернули "в один день кошти і вивели їх на "третю хвилю"- таке собі офшорне підприємство, яке придбало певні активи. На тепер відомо, які це активи, і це схоже на відмивання коштів - ст. 209 КК. Але тепер суду потрібен конкретний документ, який засвідчує, хто є бенефіціарієм цього майна. Якщо це дійсно екс-власники ПриватБанку, тоді ми зможемо накласти на них арешт через український суд і суди інших юрисдикцій - там дуже багато країн, зокрема США, Люксембург, Австрія, Іспанія, Кіпр ", - пояснив генпрокурор.

ГПУ наразі працює над отриманням підтвердження бенефіціарства цих активів.

Водночас, додав Ю.Луценко, для того, щоб в подальшому відкрити провадження за ст. 209 КК, необхідно також встановити так званий "предикат" - тобто розкрадання, шахрайство або будь-які інші протизаконні дії з боку екс-власників.

"Стаття 209 не діє без "предиката"- не можна заявляти про відмивання, якщо ти не встановив, де вкрадено, і в цьому моральні, людські оцінки дуже часто відрізняються від юридичних", - пояснив він.

У свою чергу, продовжив генпрокурор, встановлення "предиката" ускладнене відсутністю можливості встановити збиток ПриватБанку внаслідок операцій, що стали основою для виведення коштів. Йдеться про надання кредитів 36 компаніям на 133 млрд грн, виданих у жовтні-листопаді 2016 року, за рахунок яких були погашені кредити 193 інших позичальників банку.

"Ці 36 фірм мають 10-річні кредитні лінії. Поки що вони є чинними, баланс ПриватБанку сходиться, і у фінустанови відсутній кредитний збиток, що є підставою для застосування ст. 191 КК", - сказав він.

За словами Ю.Луценка, для виходу з цієї ситуації необхідно або достроково розірвати ці кредитні лінії, посилаючись на те, що позичальники не обслуговують узяті на себе зобов'язання, або чекати 10 років.

"Вважаю безглуздим чекати 10 років, оскільки пізніше можна знову взяти у когось кредит і таким самим чином перевести кредит. З іншого боку - НБУ, Міністерство фінансів, Кабінет Міністрів, Kroll і всі інші - вважають неможливим розірвати ці договори. Мене оголосили зрадником і ким завгодно, коли я намагався розірвати одну таку кредитну лінію, оскільки я, як виявилося, підриваю цим лондонський процес (суд у Лондоні - ІФ). Таким чином, наразі склалася ось така парадоксальна ситуація: виведено понад 120 млрд грн, але збитку де- юре ми маємо очікувати 10 років", - пояснив він.

Генпрокурор вважає, що така "геніальна схема" є можливою через недалекоглядність чиновників, які дозволили замінити борги одних компаній боргами інших.

При цьому він нагадав, що Kroll надала два примірники звіту: один - до ГПУ, один - до Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

"Ми свій вже вивчили ...", - наголосив Ю.Луценко.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до його націоналізації наприкінці 2016 року був об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти колишніх власників банку Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd., які імовірно їм належать або перебувають під їхнім контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Коломойський прогнозує, що розгляд Високим судом Лондона справи по суті відбудеться не раніше 2020 року.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, згідно з якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитів рефінансування Національного банку України (НБУ) на суму 19 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА