Економіка

"Газпром" заявляє про збільшення за 9 міс.-2018 постачань газу на окупований Донбас

ПАТ "Газпром" (РФ) у січні-вересні 2018 року поставив на не підконтрольні Україні території (НКТ) Донецької та Луганської областей 1,756 млрд куб. м газу, що на 11,5% більше, ніж за аналогічний період 2017 року (1,575 млрд куб. м) і на 26,9% більше, ніж за дев'ять місяців 2016 року (1,384 млрд куб. м), повідомляється у звітності російської компанії.

З урахуванням раніше оприлюднених даних, у третьому кварталі цього року постачання російської газової монополії на НКТ становили 0,222 млрд куб. м.

Як повідомлялося, "Газпром" здійснює постачання на НКТ з лютого 2015 року через газовимірювальні станції (ГВС) "Прохорівка" і "Платове" на кордоні з РФ. Російська компанія станом на грудень 2017 року виставила НАК "Нафтогаз України" рахунки за такі постачання в обсязі близько $1,3 млрд.

НАК "Нафтогаз України" неодноразово заявляв, що оплачуватиме "Газпрому" лише замовлені та прийняті постачання природного газу, тоді як декларовані ним постачання газу на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей до таких не належать.

Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма наприкінці грудня 2017 року став на бік української компанії в питанні оплати постачань природного газу "Газпромом" на НКТ. Майбутні постачання на зазначені території також не стосуватимуться "Нафтогазу" до припинення окупації окремих районів Донбасу.

Річний обсяг постачань в Україну в 2015 році "Газпром" оцінив в 7,83 млрд куб. м, а "Укртрансгаз" заявив про отримання 6,12 млрд куб. м. Різниця становить 1,71 млрд куб м.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ