Економіка

Рада перенаправила мільярд гривень з держпідтримки АПК до Фонду регіонального розвитку

Верховна Рада перенаправила мільярд гривень з програм державної підтримки агропромислового комплексу до Фонду регіонального розвитку, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова на брифінгу в п'ятницю.

"Одна зі змін, яку зробив вчора парламент - перенаправив мільярд гривень з агропрограми до Фонду регіонального розвитку. Ми хочемо максимально залучати комерційну банківську інфраструктуру до надання дотацій за цими програмами (у сфері АПК - ІФ), щоб банки виступили нашими агентами, а не чиновники обирали, кому надавати дотації. Фокус має бути передусім на малому бізнесі", - зазначила О.Маркарова.

"Зараз ми уточнюємо цифри, але це (держпідтримка АПК - ІФ) близько 6 млрд грн", - додала вона.

Як повідомлялося, бюджетний комітет ВР запропонував скоротити на 0,5 млрд грн програму підтримки тваринництва і рибництва (до 3,5 млрд грн), а також програму підтримки сільгоспвиробників (дотації на придбання с/г техніки, близько 0,9 млрд грн).

Програми державної підтримки АПК на 2019 рік передбачають 800 млн грн підтримки фермерам, 127,2 млн грн - здешевлення кредитів для аграріїв, 400 млн грн - підтримка хмелярства, закладка молодих садів, виноградників та ягідників. Видатки на апарат Мінагропроду передбачені на рівні 7,3 млрд грн.

Як повідомив народний депутат Олег Кулініч ("Відродження") у Facebook, в бюджеті також передбачено 365 млн грн на охорону і відтворення лісів.

За інформацією на сайті Мінагропроду, станом на 16 листопада використано 35,8% держпідтримки АПК, передбаченої на 2018 рік - 2 млрд 262 млн грн. Зокрема, на здешевлення кредитів використано 29,66 млн грн, підтримку фермерських господарств - 22,9 млн грн, підтримку тваринництва - 1 млрд 688 млн грн, часткову компенсацію придбання с/г техніки та обладнання - 420,3 млн грн, на хмеле - і садівництво - 101 млн грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ