19:49 11.02.2019

Рівень тіньової економіки в Україні за 9 місяців 2018 року знизився до 32%

2 хв читати
Рівень тіньової економіки в Україні за 9 місяців 2018 року знизився до 32%

Рівень тіньової економіки в Україні в січні-вересні 2018 року знизився на 1 процентний пункт (п. п.) порівняно з аналогічним періодом 2017 року, йдеться в оприлюдненому в понеділок звіті Мінекономрозвитку (МЕРТ).

"Два з чотирьох методів, із використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали скорочення порівняно з дев'ятьма місяцями 2017 року", - наголошується в документі.

При цьому розрахунки за двома іншими методами не виявили змін, свідчать дані міністерства.

Як зазначає МЕРТ, детінізація стала наслідком збереження позитивних економічних тенденцій та ознак загальної економічної стабілізації, посилення ринкових тенденцій і поступової оптимізації формування цін на внутрішніх ринках, зокрема у результаті демонополізації ринків поряд із впроваджуваною НБУ жорсткою монетарною політикою. Позитивній динаміці сприяло також збереження сприятливих умов ведення бізнесу, про що, на думку авторів звіту, свідчить високий рівень ділової активності та поліпшення очікувань.

Водночас динаміка детінізації української економіки стримується невирішеними проблемами, які негативно відображаються на розвитку економіки країни загалом, зокрема наявністю непідконтрольних територій і збереженням викликів стабільного функціонування фінансової системи, йдеться в документі.

"Порівнюючи аналогічні показники попередніх років, варто зазначити, що 32% - це найнижчий рівень за останні десять років із розрахунку за період дев'яти місяців кожного року", - зазначено у звіті.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно виявив метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" - 49% ВВП, що на 3 п. п. нижче порівняно із січнем-вереснем 2017 року. Це супроводжувалося зростанням торгівлі в легальному секторі великими темпами, зазначено у звіті. Водночас вдосконалений метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" засвідчив зростання на 2 п. п. - до 55% ВВП, що в МЕРТ пояснюють зростанням купівельної спроможності.

Електричний метод показав зниження рівня тіньової економіки на 1 п. п. - до 22% ВВП.

При цьому розрахунки за монетарним методом не показали змін порівняно з аналогічним періодом 2017 року - відповідний показник залишився на рівні 23% ВВП, як і вдосконалений монетарний метод - на рівні 38% ВВП.

Рівень тіньової економіки за методом збитковості підприємств - до 22% ВВП, що відповідає рівню аналогічного періоду 2017 го.

МЕРТ зафіксував за методом збитковості збільшення рівня тіньової економки в чотирьох секторах: "транспорт і складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність", переробна промисловість, операції з нерухомістю, "фінансова і страхова діяльність". Тенденція до скорочення "тіні" збереглася в добувній промисловості та будівництві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА