Економіка

РФ знову може створити кризу з постачанням газу в Європу внаслідок затягування переговорів про транзит через ГТС України

РФ знову може повторити кризу з постачанням газу європейським споживачам через затягування переговорів про підписання нового контракту на транзит газу через газотранспортну систему (ГТС) України після 2019 року, - вважає глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Під кінець грудня, коли будуть морози і не буде нового договору, росіяни, швидше за все, сподіваються повторити той самий трюк, який був у 2009 році з відключенням постачі газу через український коридор для європейських споживачів. Це викличе кризу, і її можна буде використовувати, наприклад, щоб просунути ідею "Північного Потоку-2", яка нині сильно пробуксовує", - сказав він в ефірі телеканалу ICTV в понеділок увечері.

А.Коболєв знову допустив, що запуск "Північного Потоку-2" і "Турецького потоку" разом з повною відмовою від транзиту газу через територію України може розв'язати руки РФ, як країні, що окупувала Крим і частину Донбасу, на продовження військової агресії.

"Це не має нічого спільного з газовим бізнесом, це мета стратегічна, над нею працюють системно з 2005 року. Прибираючи транзит газу з території України, наголошуючи на питанні безпеки, яке цікавить усіх, Росія відкриває собі шлях для повноцінної агресії", - зазначив він.

Як повідомлялося, Україна наполягає на підписанні контракту з російським "Газпромом" на транзит газу після 2019 року за європейськими правилами і з безумовним виконанням уже прийнятих рішень Стокгольмського арбітражу.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ