Економіка

"Нафтогаз" розраховує на ухвалення Верховною Радою законопроекту про концесії для активізації відбору інвестора управління ГТС

НАК "Нафтогаз України" розраховує, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить у другому читанні законопроект "Про концесії" (№8125) для активізації процесу анбандлінгу і передання газотранспортної системи (ГТС) в управління незалежному операторові.

"Для успішного проведення анбандлінгу, окрім зусиль "Нафтогазу", потрібна також активна участь уряду і парламенту. Зокрема, ми розраховуємо, що найближчим часом Верховна Рада у другому читанні ухвалить закон про концесії - адже саме концесія є оптимальною формою для передання державної ГТС в управління новому незалежному операторові ", - закликав глава НАК Андрій Коболєв на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, нещодавно "Нафтогаз" представив західним партнерам пакет проектів зобов'язувальних документів, а саме чотири угоди, необхідні для виділення незалежного оператора ГТС з 1 січня 2020 року.

Найближчим часом також заплановано провести серію технічних зустрічей із фахівцями Європейської Комісії, Секретаріату Енергетичного Співтовариства та іншими учасниками процесу для безпосереднього обговорення положень угод на рівні експертів.

А.Коболєв нагадав, що угоди базуються на моделі ISO (Independent System Operator), що забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на суму близько $12 млрд.

"Лише ця модель реально можлива до втілення цьогоріч, адже, на відміну від моделі OU (Ownership unbundling), не вимагає приватизації ГТС України. Своєчасне і правильне проведення анбандлінгу - одна з передумов збереження Україною транзиту газу", - зазначив він.

Раніше віце-президент ЄК Марош Шефчович зазначав, що незалежний і надійний оператор транзиту (TSO) є наріжним каменем майбутнього прозорого і ефективного газового ринку в Україні і кращою гарантією для гравців ринку участі в стійкому транзиті газу після 2019 року.

Як повідомлялося, "Укртрансгаз" у рамках реалізації дорожньої карти анбандлінгу зареєстрував ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", необхідне для початку юридичного відділення від НАК "Нафтогаз України" функцій із транспортування газу.

Юридичне відділення оператора ГТС є необхідною умовою для сертифікації незалежного оператора, залучення міжнародного партнера і продовження транзиту газу територією України.

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема для країни Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдови - 3,5 млрд куб. м.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ