Економіка

Мінсоцполітики пропонує жорстко обмежити використання ФОП

 Міністерство соціальної політики України оприлюднило законопроект, згідно з яким пропонує жорстко обмежити використання фізосіб - приватних підприємців - замість найму на роботу.

Оприлюднений на сайті міністерства законопроект передбачає визначити сім ознак трудових відносин, збіг трьох із них дає підстави вважати такі відносини трудовими.

Серед таких критеріїв зазначені: оплата винагороди за послуги двічі або більше разів; особисте виконання роботи (надання послуг) за конкретною кваліфікацією, професією або посади за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої ці послуги надаються або уповноваженої ним особи; частка винагороди за виконану роботу (надані послуги) є єдиним джерелом доходу особи і становить понад 75% його доходу протягом шести календарних місяців.

Крім цього Мінсоцполітики пропонує визначити серед ознак трудових відносин виконання роботи на робочому місці, що визначає роботодавець, з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку; виконання робіт, аналогічних до виконуваної штатними співробітниками роботодавця; надання коштів виробництва (устаткування, інструментів, матеріалів, сировини, робочого місця) особою, на користь якої виконуються роботи, а також той факт, що тривалість робочого часу і часу відпочинку встановлюється особою, в інтересах якої виконуються роботи (надані послуги).

При цьому законопроект передбачає визначити штрафи в розмірі 30 мінімальних зарплат (125,19 тис. грн).

Згідно з аналізом регуляторного впливу, що також оприлюднено на сайті Мінсоцполітики, пропоновані норми стосуватимуться 1,7 млн мікропідприємців, 1,7 млн - малих, 15 тис. підприємств середнього бізнесу і 399 великих компаній.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ