Економіка

Вартість опалення для киян у січні в середньому збільшилася на 40%

 Рахунки за централізоване опалення, які кияни отримали за січень 2019 року, в середньому зросли на 40%, у деяких випадках зростання сягнуло 60%, повідомила прес-служба КП "Київтеплоенерго".

Коментуючи значну зміну вартості теплоенергії, у відомстві зазначили, що, окрім підвищення тарифів (на 22%) на послуги централізованого опалення і гарячого водопостачання, яке набуло чинності з 1 січня 2019 року, на нього також вплинула низька середньомісячна температура.

"Температура в січні була на 2 градуси нижча (-4,5ºС), ніж середньомісячна температура за грудень минулого року, а це основний чинник, який впливає на обсяги споживання теплоенергії, для забезпечення комфортної температури в житлових приміщеннях із дотриманням норм. Крім того, з січня 2019 року почав діяти новий тариф. У результаті ці два фактори стали причиною збільшення нарахувань у платіжках за опалення", - наводить прес-служба КП слова директора СП "Енергозбут" Костянтина Лопатіна.

Він наголосив, що нарахування плати за опалення споживачам, що проживають у будинках, де встановлено лічильник теплоенергії, здійснюється пропорційно площі кожного окремого приміщення в житловому будинку. Водночас у будинках, де з якихось причин лічильник перебуває в неробочому стані, нарахування здійснюється відповідно до фактичних обсягів споживання за минулий опалювальний сезон. У будинках, де немає вузлів обліку, плату розраховують відповідно до норм споживання.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів постановою №867 від 19 жовтня 2018 року продовжив спецзобов'язання "Нафтогазу" продавати природний газ для населення, релігійних організацій і виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року. Уряд також переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу за PSO, підвищивши її на 22,9% - до 8,55 тис. грн за 1 тис. куб. м (із ПДВ і витратами на транспортування і постачання).

Відповідно до цього Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг у грудні минулого року затвердила підвищення тарифів 26 виробників теплоенергії (ТКЕ) на опалення для населення і в такий спосіб привела їх у відповідність до підвищеної урядом із 1 листопада ціни на газ.

Перегляд регулятором тарифів на опалення з урахуванням нової ціни на газ був однією з обов'язкових умов Міжнародного валютного фонду (МВФ) для винесення нової програми stand by на затвердження ради директорів МВФ.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ