Економіка

"Укрзалізниця" протестує проти кулуарного продажу її боргу Промінвестбанком

АТ "Укрзалізниця" виступає категорично проти будь-якого кулуарного продажу боргу компанії Промінвестбанком, йдеться в заяві компанії, поширеній уранці у вівторок.

"Стало відомо про спроби Промінвестбанку, що належить російському Зовнішекономбанку (ЗЕБ - ІФ), продати кредитну заборгованість АТ "Укрзалізниця" третім сторонам. Ми застерігаємо всіх потенційних покупців, що така транзакція несе суттєві ризики. Тому ми наполегливо рекомендуємо потенційним зацікавленим сторонам утриматися від такої транзакції", - йдеться в повідомленні компанії.

У прес-службі "Укрзалізниці" агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що на сьогодні заборгованість перед Промінвестбанком становить $153,25 млн.

У компанії уточнюють, що статус і положення предмета позик, отриманих у 2011 році, на сьогодні перебуває на розгляді в різних судових інстанціях України, що, на думку "Укрзалізниці", значно вплине на визначення фактичної суми боргу.

"Укрзалізниця" обслуговувала зазначену заборгованість до вересня 2017 року і послідовно докладала добросовісних зусиль для врегулювання проблем і спорів навколо цього боргу. Однак відтоді тривають судові процеси, спричинені агресивними діями Промінвестбанку, за якими вже були ухвалені деякі судові рішення", - йдеться в заяві залізничного оператора.

У компанії також наголошують, що акціонером Промінвестбанку є російський державний банк ЗЕБ, щодо якого діє рішення українських судових інстанцій про замороження акцій і рухомого та нерухомого майна Промінвестбанку.

"Враховуючи стан відносин між Україною та країною-агресором і беручи до уваги санкції Ради національної безпеки і оборони України щодо дочірніх компаній банків із російським державним капіталом, "Укрзалізниця" закликає потенційних покупців зазначеного боргу утриматися від участі в цій транзакції та заявляє, що розглядатиме будь-які такі дії як вороже ставлення до інтересів АТ "Укрзалізниця" та України", - йдеться в заяві компанії.

Український державний залізничний оператор також підтверджує свою готовність до конструктивного діалогу щодо врегулювання своїх боргових зобов'язань на умовах відкритих і добросовісних переговорів.

Як повідомлялося, в 2011-2012 роках кілька територіальних підрозділів компанії "Українські залізниці" (зокрема Південна залізниця та Південно-Західна Південна залізниця) залучили у Промінвестбанку низку кредитних ліній на загальну суму понад $300 млн.

У травні 2017 року "Укрзалізниця" звернулася до Кабінету Міністрів, Національного банку і РНБО з проханням надати роз'яснення, чи підпадає під дію рішення РНБО проведення ПАТ "Укрзалізниця" операцій щодо погашення зобов'язань за кредитними договорами, отриманими у банках із санкційного списку.

У листопаді 2017 р. Вищий господарський суд скасував стягнення з "Укрзалізниці" $12,5 млн заборгованості на користь Промінвестбанку.

У 2018 році Промінвестбанк подав низку нових позовів до "Укрзалізниці" про стягнення боргів на загальну суму в $157 млн та 1,5 млрд грн.

ПАТ "Промінвестбанк" засновано в 1992 році. У російського ЗЕБ - 99,7% його акцій.

Згідно з даними НБУ, станом на кінець 2016 р. банк з активами 34,32 млрд грн посідав 11-те місце на ринку серед 93 банків.

Президент України Петро Порошенко за пропозицією Нацбанку 16 березня 2017 року ввів у дію рішення РНБО про застосування терміном на рік санкцій до п'яти банків із російським капіталом: ПАТ "Сбербанк", ПАТ "ВіЕс Банк", ПАТ "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (Промінвестбанк, ПІБ), ПАТ "ВТБ Банк", ПАТ "БМ Банк" у частині заборони виводити капітал за межі України на користь пов'язаних із ними осіб.

НБУ у виконання рішення РНБО від 1 березня 2018 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" продовжив санкції стосовно Сбербанку, Промінвестбанку, ВТБ Банку і БМ Банку (всі - Київ).

Відповідне рішення затверджене постановою правління НБУ №24 від 15 березня 2018 року "Про внесення змін до постанови правління НБУ №654 від 1 жовтня 2015 року", яке набуло чинності з 16 березня 2018 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ