Економіка

Борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" через невиконання рішення арбітражу збільшився майже на $200 млн

Борг ПАТ "Газпром" (РФ) перед НАК "Нафтогаз України" через невиконання рішення Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма про виплату $2,56 млрд збільшився майже на $200 млн, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"Ми змусимо "Газпром" виконати рішення арбітражу у транзитній справі і заплатити нам $2,56 млрд плюс відсотки, яких за рік набігло майже $200 млн", - наводить його слова прес-служба "Нафтогазу".

У НАК нагадали, що "Газпром" рівно рік не виконує рішення арбітражу у транзитній справі, ініціювавши його оскарження в апеляційному суді округу Свеа. Слухання по суті та рішення апеляційного суду очікуються в 2020 році.

Водночас "Нафтогаз" розпочав процес виконання рішення арбітражу шляхом примусового стягнення боргу "Газпрому" в юрисдикціях - Нідерландах, Великій Британії, Швейцарії та США, а нещодавно - і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси і в інших країнах.

Суди в Нідерландах і Великій Британії за зверненням "Нафтогазу" вже заморозили активи російської компанії.

Як повідомлялося, в лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позовні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" про порушення контрактних зобов'язань щодо транзиту російського газу через Україну. Суд зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту.

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний доплатити НАК $2,56 млрд.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ