10:05 19.03.2019

Держава повинна залучати українських фармвиробників до медреформи – Шимків

2 хв читати
Держава повинна залучати українських фармвиробників до медреформи – Шимків

Державі варто активніше залучати фармацевтичних виробників України до процесу реформування системи охорони здоров'я, але для цього слід змінити деякі правила гри на вітчизняному фармринку.

Таку думку висловив голова виконавчої ради керуючої компанії ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» Дмитро Шимків в ході виступу на Ukrainian Pharmaceutical Congress 2019 в Києві.

«Коли ми говоримо про медичну реформу, хотілося б почути, як українська фарма може приєднатися до процесу реформування. Ми ж можемо допомагати!» - сказав він. 

«Сьогодні, якщо ми поглянемо на більшість онкологічних препаратів, ми купуємо їх за кордоном в міжнародної фарми. А чом би не підняти питання про стратегічний проект? Запропонувати українській та міжнародній фармі побудувати виробництво в Україні», - навів приклад Шимків.

Також на його думку, держава повинна вирішити проблему «вічнозелених патентів», коли власники патентів на лікарські препарати штучно затягують терміни їх закінчення, не даючи можливість українській фармі виробляти генерики – авторизовані копії цих препаратів.

«Власники патентів грають в гру, коли з метою збереження свого монопольного положення на ринку України вони не дають іншим виробникам почати розробку аналогічного препарату», - пояснив Шимків, підкресливши, що українські генерики допомагають істотньо знизити витрати пацієнтів на лікування. 

Зокрема, він виступає за зняття заборони на розробку генериків до кінця дії патенту на оригінальний препарат. 

Дмитро Шимків також виступив за введення обмеження для реєстрації ліків в одному сегменті. 

«В даний час в одному сегменті виробник може бути представлений відразу декількома лікарськими засобами. Держава ніяк не регулює цю ситуацію, а операторам ринку важко працювати в таких умовах», - пояснив Шимків. 

За його словами, в Євросоюзі сегмент ділиться між різними виробниками. «Підписується угода з декількома компаніями про їх зобов'язання з виробництва певного виду продукції. Таким чином держава забезпечує регулювання і контролює ціни», - розповів він. 

Дмитро Шимків зайняв посаду на «Дарниці» у вересні минулого року. З 2014 по 2018 рік він працював заступником голови Адміністрації Президента України, до цього очолював українське представництво компанії Microsoft. 

ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» засновано в 1930 році. Є лідером в Україні за об'ємом виробництва ліків в натуральному вираженні. Портфель компанії включає близько 250 найменувань готових лікарських засобів. У 2018 році «Дарниця» збільшила чистий прибуток на 31,3%, до 449,134 млн грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА