20:37 22.03.2019

"Нафтогаз" у березні купував газ у ЄС на 6-13% дешевше від заявленої Медведчуком ціни "Газпрому"

2 хв читати
"Нафтогаз" у березні купував газ у ЄС на 6-13% дешевше від заявленої Медведчуком ціни "Газпрому"

НАК "Нафтогаз України" в березні купував природний газ у ЄС по $226/тис. куб. м, що на 6-13% дешевше від заявленої Віктором Медведчуком ціни ($240-260/тис. куб. м - ІФ), яка має скластися за контрактом із ПАТ "Газпром".

"Медведчук каже про постачання газу за ціною $240-260/тис. куб. м. Ми купували на відкритих торгах у ЄС у березні за ціною в середньому $226/тис. куб. м. А на квітень ціна знизилася до рівня близько $217/тис. куб. м", - зазначили в "Нафтогазі" на сторінці компанії у Facebook.

У НАК також зазначили, що, за чинним контрактом, зміненим в арбітражі, "Газпром" повинен продавати Україні газ за ціною на 48% дешевше, ніж та, яка вийшла б у березні за формулою в первісному контракті. Водночас російська компанія відмовляється виконувати рішення арбітражу.

Як повідомлялося, Україна вже понад три роки (з 26 листопада 2015 року) не імпортує природний газ за контрактом із ПАТ "Газпром" (РФ), закуповуючи ресурс лише на своєму західному кордоні.

Спочатку причиною відмови України від купівлі газу на своєму східному кордоні наприкінці 2015 року стала неузгодженість щодо ціни. Наприкінці грудня 2017 року Стокгольмський арбітраж переглянув контрактну формулу в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом". За рішенням арбітражу ціна газу для НАК тепер дорівнює ціні газу на хабі в Німеччині, тоді як раніше вона залежала від цін на газойль і мазут.

Водночас "Газпром" 1 березня 2018 року відмовився відновити постачання газу в Україну, повернувши внесений "Нафтогазом" авансовий платіж $127,624 млн, порушивши рішення Стокгольмського арбітражу, який відкоригував ціноутворення в контракті між компаніями. Такі дії з боку "Газпрому" також унеможливили виконання НАК рішення трибуналу щодо закупівлі мінімальних річних контрактних обсягів газу.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер на переговорах із В.Медвечуком і Юрієм Бойком за участю прем'єра Росії Дмитра Медведєва у п'ятницю стверджував, що в разі відновлення "Нафтогазом" прямих закупівель газу в "Газпрому" ціна на газ для кінцевого споживача України буде на чверть нижча за нинішній рівень цін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА