22:09 22.03.2019

НКРЕКП оштрафувала 3 облгази на 2,55 млн грн і зобов'язала їх зменшити суми в платіжках

2 хв читати
НКРЕКП оштрафувала 3 облгази на 2,55 млн грн і зобов'язала їх зменшити суми в платіжках

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала компанію "Вінницягаз", "Волиньгаз" і "Київоблгаз" на 850 тис. грн кожну і зобов'язала їх до 5 квітня перерахувати платіжки побутовим споживачам, прибравши незаконно нараховані додаткові обсяги газу, повідомила глава регулятора Оксана Кривенко.

"Позаплановими заходами державного нагляду і контролю було встановлено здійснення операторами ГРМ незаконних дій, які полягали в донарахуванні побутовим споживачам додаткових обсягів природного газу", - написала вона на своїй сторінці Facebook за підсумками відкритого засідання комісії в п'ятницю.

О.Кривенко вказала, що ці обсяги були включені в обсяги виробничо-технологічних втрат і передбачені в тарифі. "Тобто за таких обставин побутовий споживач фактично мав удвічі сплатити один і той самий обсяг", - пояснила глава регулятора.

Вона підкреслила, що накладені штрафи є максимально можливими.

О.Кривенко додала, що облгази зобов'язані також до 5 квітня перевірити відсутність таких неправомірних донарахувань із застосуванням коефіцієнтів приведення обсягів природного газу до стандартних умов іншим побутовим споживачам, і перерахувати платіжки на підставі даних лічильників газу, починаючи з жовтня 2018 року.

Крім того НКРЕКП вирішила звернутися до Антимонопольного комітету України з проханням провести детальне розслідування ознак порушення законодавства, виявлених в ході позапланової перевірки ліцензіатів.

"Тривають перевірки інших операторів ГРМ. Про результати будемо повідомляти", - зазначила О.Кривенко.

Як повідомлялося, НКРЕКП 23 листопада 2018 року винесла низку рішень, якими заборонила операторам (зокрема, облгазам, які входять в групу РГК Д.Фірташа) здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов. Однак облгази, ігноруючи рішення комісії, продовжували здійснювати відповідні донарахування. Через це на початку січня 2019 року комісія звернулася до Державної регуляторної служби із запитом про дозвіл на проведення позапланової перевірки. Відповідний дозвіл було отримано у другій половині лютого.

Наразі всі 20 операторів ГРМ, що входять в РГК, оскаржують заборону НКРЕКП про здійснення донарахувань за приведення до стандартних умов.

Стандартні умови - умови, за яких здійснюється транспортування і відпущення операторами ГРМ газу - температура повітря +20 за Цельсієм і абсолютний тиск у 760 мм ртутного стовпа. При цьому фактична температура і тиск, за яких враховують газ лічильники побутових споживачів, майже завжди відрізняються від стандартних умов.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА