Економіка

Рада ЄС затвердила оновлену газову директиву, яка в перспективі охоплює Nord Stream 2

Рада ЄС у понеділок оголосила, що затвердила європейську газову директиву з урахуванням внесених поправок, яка в перспективі охоплює Nord Stream 2.

Голосування відбулося в раді ЄС із сільського господарства та рибальства. Згідно з процедурою ухвалення рішень в ЄС, схвалений Європарламентом законопроект може затверджувати будь-яка з рад міністрів Євросоюзу. Схвалення документа на засіданні в Люксембурзі відбулося без обговорення.

Згідно з результатами голосування, оновлену газову директиву підтримали 27 із 28 країн ЄС. Представник Болгарії на голосуванні утримався.

Як повідомлялося, Європарламент проголосував 4 квітня за оновлену директиву, що поширює правила газового ринку ЄС на трубопроводи, прокладені з країн, що не входять до Союзу, зокрема Nord Stream 2 ("Північний потік - 2"), який має простягнутися з Росії до Німеччини.

"Це кінець ери монополії на європейському газовому ринку - монополії, яка або загрожує підвищеними цінами, або просто перекриттям крана", - наголосив, представляючи членам Європарламенту законопроект, доповідач із цього питання, голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек.

Оновлена директива передбачає, що частини трубопроводів, що йдуть із третіх країн, прокладені територією ЄС, включно з територіальними водами, матимуть відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх трубопроводів ЄС.

Серед головних вимог - поділ компаній-постачальників газу і підприємств, що транспортують його, доступ до труби інших операторів, прозоре регулювання тарифів за прокачування. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку - 2" має бути незалежною від "Газпрому", а 50% її пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але лише зі схвалення Єврокомісії.

У ЄС природний газ переважно використовується для опалення будинків і вироблення електроенергії. Ним забезпечується четверта частина загального енергоспоживання. Багато країн ЄС залежать від імпорту газу. Понад 70% його імпортується, й очікується подальше зростання імпорту, повідомлялося в матеріалах Європарламенту.

За даними за третій квартал 2018 року, головним постачальником газу до ЄС була Росія (47%), за нею слідували Норвегія (34%), Алжир і Лівія (разом 8,6%). Основний маршрут постачань російського газу проходив через Україну (майже половина всього обсягу), потім слідували трубопровід з Ямалу через Білорусь (майже 20%) і Nord Stream 1 ("Північний потік - 1", 30%). 89% газу імпортується до ЄС трубами, решта - суднами у вигляді ЗПГ.

Після голосування в раді ЄС закон із новими поправками має бути опубліковано в офіційному журналі Євросоюзу. Через 20 днів після публікації в журналі поправки набудуть чинності. Потім у країн ЄС буде дев'ять місяців, щоб адаптувати свої відповідні національні законодавства до нового європейського закону.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ