21:41 18.04.2019

Обвинувачення і суд повинні скористатися висновками звіту Kroll на замовлення НБУ - заява ЄС щодо ПриватБанку

2 хв читати
Обвинувачення і суд повинні скористатися висновками звіту Kroll на замовлення НБУ - заява ЄС щодо ПриватБанку

Сторона обвинувачення і судочинство повинні повноцінно скористатися висновками звіту фахівців Kroll на замовлення Національного банку України, йдеться в заяві Європейського союзу щодо ситуації, що склалася навколо націоналізованого ПриватБанку.

"Міжнародні партнери України уважно стежитимуть за розвитком подій у цій сфері", - йдеться в тексті заяви, опублікованій на сторінці Представництва ЄС в Україні у соцмережі Facebook у четвер.

У Представництві ЄС також приєдналися до заяви посольства США в Україні та Європейського банку реконструкції та розвитку, узгодженої з представництвами в Україні Міжнародного валютного фонду і групи Світового банку - Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародної фінансової корпорації (IFC) в зв'язку з вердиктом окружного адмінсуду Києва про визнання націоналізації ПриватБанку незаконною.

У заяві йдеться, що рішення про націоналізацію ПриватБанку в кінці 2016 року на вимогу його колишніх власників було єдиним ефективним методом захисту вкладників банку і стабільності фінансової системи, і було підтримано міжнародними партнерами України.

"І хоча для цього необхідно було влити близько 160 млрд грн коштів українських платників податків для відновлення платоспроможності банку, це забезпечило довгострокову життєздатність ПриватБанку, захистило гроші мільйонів українських громадян і зміцнило економічне здоров'я країни", - йдеться в документі.

У заяві також дана позитивна оцінка реформи корпоративного управління ПриватБанку на чолі з незалежною наглядовою радою, а також трансформація її бізнес-моделі, що вже призвело до посилення ефективності і стабільності всієї банківської системи. Посольство зазначає, що продовжує підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектора України, зокрема шляхом впровадження принципів розумного корпоративного управління, а також зусиль Мінфіну щодо реформування корпоративного управління в державних банках.

"Важливо, що влада продовжує свої зусилля з відшкодування збитків від колишніх власників та пов'язаних сторін збанкрутілих банків. Міжнародні партнери України будуть уважно стежити за розвитком подій у цій сфері", - наголошується в заяві.

Раніше про свою підтримку рішення НБУ і уряду України про націоналізацію ПриватБанку заявив і Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Кабінет міністрів України за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені в своїй правоті.

Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2019 року Приватбанк за розміром загальних активів займав 1-е місце (525,248 млрд грн) серед 77 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА