Економіка

Мінфін наступного тижня має намір подати на затвердження Кабміну Бюджетну декларацію на 2020-2022

Міністерство фінансів України на наступному тижні має намір подати на затвердження Кабінету міністрів Бюджетну декларацію на 2020-2022 роки.

Як повідомляється в четвер на сторінці Мінфіну в соцмережі Фейсбук, міністр фінансів Оксана Маркарова під час дискусійної панелі на бізнес-форумі Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Сараєво (Боснія і Герцеговина) розповіла про головні пріоритети її відомства.

"Міністерство фінансів продовжить працювати над активним упровадженням середньострокового бюджетного планування. Зокрема, на наступному тижні подасть на затвердження Кабінету міністрів України Бюджетну декларацію на 2020-2022 роки", - сказано в повідомленні.

Серед інших пріоритетів Мінфіну - реформування Державної фіскальної служби: Податкова служба повинна бути сервісом для чесного бізнесу, а митна служба - захищати економічний простір України, бути сильною і прозорою.

Також на наступному тижні повинні бути сформовані наглядові ради в державних Ощадбанку та Укрексімбанку.

У Мінфіні також очікують, що поряд з успіхами малої приватизації повноцінно запуститься велика приватизація.

Раніше Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) своїм рішенням від 25 квітня 2019 року рекомендувала Міністерству фінансів України передбачити в Бюджетній декларації на 2020-2022 роки видатки на забезпечення національної безпеки і оборони України обсягом не менше 5% від запланованого обсягу внутрішнього валового продукту для сектора безпеки і оборони України з урахуванням прогнозного індексу інфляції на відповідний рік згідно з додатком.

У березні 2019 року заступник міністра фінансів Юрій Джигир заявив, що Мінфін розглядає можливість підвищення фінансування ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія" (НСТУ) в наступні три роки, що буде відображено в проекті Бюджетної декларації на 2020-2022 роки.

Як повідомлялося, 6 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла в цілому закон "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування" (№8044), яким ввела трирічне бюджетне планування.

У прийнятому документі Мінфін відповідає за складання Бюджетної декларації, яка визначає бюджетну політику на наступні три роки, і щорічно спільно з іншими головними розпорядниками коштів держбюджету оновлює її і подає відповідний проект Кабміну до 15 травня. Кабмін щорічно, не пізніше 1 червня року, своєю постановою схвалює оновлену Бюджетну декларацію. Парламент, зі свого боку, до 15 липня може прийняти проект постанови про Бюджетну декларацію, яким прийняти її до відома і / або схвалити рекомендації Верховної Ради з бюджетної політики.

"Бюджетна декларація буде містити загальні граничні показники видатків та надання кредитів, граничні показники видатків та надання кредитів головних розпорядників бюджетних коштів, а також оцінку фіскальних ризиків", - зазначає Мінфін.

Інструментом середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні стануть трирічні місцеві фінансові плани, додає фінансове відомство.

"Прийнятий закон також передбачає перехід до програмно-цільових методів, коли держава фінансує не просто сфери або напрями, а досягнення конкретних результатів у кожній бюджетній програмі", - підкреслив Мінфін.

Новий порядок передбачає, що під час розгляду Бюджетної декларації у Верховній Раді міністри і керівники інших органів влади представлять свої стратегічні цілі та звітуватимуть про їхні досягнення. Основною категорією оцінки ефективності бюджетних програм та діяльності розпорядника бюджетних коштів будуть державні послуги.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ