Економіка

НКРЕКП перевірить 14 облгазів щодо скасування та перерахунку нарахувань населенню за приведення обсягу газу до нестандартних умов

Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) перевірить виконання 14 операторами газорозподільних мереж (операторів ГРМ, облгазів) приписів щодо усунення порушень законодавства, виданих регулятором за підсумками попередніх планових і позапланових перевірок.

Таке рішення було ухвалено на засіданні НКРЕКП у вівторок.

Рішення стосується "Волиньгазу", "Житомиргазу", "Закарпатгазу", "Запоріжгазу", "Івано-Франківськгазу", "Київоблгазу", "Львівгазу", "Рівнегазу", "Сумигазу", "Харківгазу", "Харківміськгазу", "Хмельницькгазу", "Чернівцігазу", "Чернігівгазу" (усі входять до Регіональної газової компанії (РГК) Дмитра Фірташа - ІФ), що здійснюють діяльність у 14 областях.

У березні-квітні комісія перевіряла, зокрема, й зазначені облгази і зобов'язала їх припинити нарахування побутовим споживачам за приведення обсягу спожитого газу до стандартних умов, а також здійснити перерахунок нарахувань із жовтня 2018 року.

Регулятор стверджує, що втрати облгазів через різницю в умовах, за яких вони передають газ споживачам, а ті його приймають, включені в тариф операторів ГРМ.

Як повідомлялося, НКРЕКП 23 листопада 2018 року ухвалила низку рішень, якими заборонила операторам (зокрема, облгазам, що входять до групи РГК Д.Фірташа) здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов. Проте облгази, ігноруючи рішення комісії, продовжували здійснювати відповідні донарахування.

У березні 2019 року з дозволу Державної регуляторної служби НКРЕКП перевірила облгази і за її підсумками оштрафувала сім облгазів на загальну суму 5,95 млн грн.

У РГК не згодні з ухваленими рішеннями і вважають їх дискримінаційними.

Стандартні умови - умови, за яких здійснюється транспортування і відпуск операторами ГРМ газу - температура повітря +20 ºС та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовпчика. При цьому фактична температура і тиск, за яких обліковують газ лічильники побутових споживачів, майже завжди відрізняються від стандартних умов.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ