Економіка

Захист прав користувачів платіжних карт посилиться

Національний банк України (НБУ) має намір посилити захист прав користувачів платіжних карт і пропонує встановити додаткові вимоги у випадках оскарження клієнтом переказів коштів, які він не здійснював, повідомив НБУ на сайті.

Зокрема, банк-емітент має після отримання відповідного повідомлення від користувача відновити залишок коштів на його рахунку не пізніше наступного робочого дня (крім випадків, коли банк має підстави вважати дії користувача неправомірними, про що повідомлено правоохоронним органам).

При цьому користувач має нести всі збитки, пов'язані з переказами, які оскаржуються, якщо банком доведено, що дії користувача призвели до втрати, незаконного використання ПІНу або іншу інформацію, що дає змогу ініціювати платіжні операції.

Банк-емітент має право не повертати користувачеві на його рахунок суму коштів у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз майже 350 грн), якщо переказ було здійснено з неправомірним використанням втраченої картки або її реквізитів, а користувач повідомив банку про це лише після здійснення переказу коштів.

Крім того, регулятор планує зробити більш сучасним порядок здійснення емісії електронних платіжних засобів відповідно до міжнародної практики, зокрема: зобов'язати банк у договорі з клієнтом визначати порядок видачі та передання електронного платіжного засобу користувачеві; надати права агентам банку ідентифікувати користувача та передавати йому платіжну карту; передбачити права фізособи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративну платіжну карту; надати довіреній особі клієнта право отримувати платіжну карту, але без права користуватися нею.

Відповідні зміни містить проект постанови правління НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", який оприлюднено на сайті центробанку для громадського обговорення. Зокрема, пропонується внести зміни до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, затвердженого постановою правління НБУ від 5 листопада 2014 року №705.

НБУ прийматиме зауваження до проекту постанови до 17 червня 2019 року.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ