19:08 21.05.2019

ЄБРР відзначає відсутність умов для формування конкуренції на ринку е/е

2 хв читати

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР/EBRD, European Bank for Reconstruction and Development) не бачить наразі умов для формування в Україні конкуренції на оптовому ринку електричної енергії.

"Чи досягне Україна мети зі створення конкуренції? Давайте бути реалістами - галузь олігополічна. Ми знаємо основних гравців, розуміємо, що "Енергоатом" продає е/е за регульованим тарифом у 0,57 грн/кВт-год, а теплові станції - за тарифом більше ніж у два рази вище. Ми розуміємо, що тепловий тариф формуватиме ринкову ціну. Безпосередньо умови для конкуренції поки що відсутні", - заявила старший банкір департаменту ЄБРР з електроенергетики Ольга Єрьоміна під час конференції, організованої Європейською бізнес асоціацією (ЄБА) у Києві у вівторок.

У свою чергу голова НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, коментуючи питання високої концентрації на ринку генерації е/е, де двом найбільшим гравцям - НАЕК "Енергоатом" і ДТЕК - сумарно належить майже 80%, заявив, що формування належного рівня конкуренції на новому ринку може бути можливим лише після синхронізації української енергосистеми з європейською.

За його словами, ті можливості з імпорту, які відкриваються для України після запуску нового оптового ринку, не дадуть змоги сформувати конкуренцію, що забезпечує саморегуляцію ринку.

"Повноцінного конкурентного ринку точно не може бути доти, доки у нас або міждержавні перерізи та об'єднання, або часткові об'єднання ринків не дозволять забезпечити більше ніж 20% внутрішнього споживання, або доки ми тими, чи іншими механізмами не зможемо обмежити ринкову владу тих гравців, які є зараз", - сказав Ковальчук.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА