Економіка

Кабмін посилив ліцензійні умови для туроператорів

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу ухвалив постанову про посилення відповідальності туроператорів перед споживачами туристичних послуг і зобов'язав їх забезпечувати мінімальний розмір фінансової гарантії на весь термін дії ліцензії.

"Туристичний сезон вже розпочався. Уряд має сьогодні завдання захистити українців від дій недобросовісних туристичних операторів, щоб уникнути туристичного колапсу, який виникав у попередні роки. Для цього ми ініціювали низку важливих змін до ліцензійних умов ведення туроператорської діяльності. Цими змінами ми зобов’язуємо туроператорів мати постійне фінансове забезпечення перед туристами, а також працювати максимально відкрито у правовому полі", - наводить прес-служба слова першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.

Згідно з ухваленою постановою, для отримання ліцензії туроператор має забезпечувати фінансову гарантію перед туристами, а також відновлювати розмір фінгарантії протягом одного робочого дня в разі гарантійних виплат клієнтам.

Туроператори також зобов'язані розміщувати на своїх веб-сайтах інформацію про кількість укладених із туристами договорів, а також дані про турагентів, з якими працює туроператор, і про наявність у них фінзабезпечення.

Крім того, туроператори зобов'язані оприлюднювати інформацію про затримку рейсів на чотири і більше годин, а також інформувати про це орган ліцензування - МЕРТ.

Постанова також передбачає створення туроператором необхідних умов для доступу до своїх офісів осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Крім цього, таких осіб потрібно інформувати про наявність необхідної для них туристичної інфраструктури в пакеті послуг перед продажем продукту.

Закріплено також вимоги до штату туроператора, відповідно до яких не менше ніж 30% співробітників повинні мати три і більше років стажу роботи в сфері туризму або вищу освіту.

Порушення будь-якої з цих вимог може призвести до втрати ліцензії туроператора.

За даними МЕРТ, станом на 1 січня 2019 року лише 617 з 2,737 тис. ліцензованих туроператорів підтвердили наявність діючого фінзабезпечення - гарантію банку або іншої фінансової установи.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ