19:53 22.05.2019

Призначення Зеленським людей з орбіти Коломойського загрожують відтоком інвестицій з України

3 хв читати
Призначення Зеленським людей з орбіти Коломойського загрожують відтоком інвестицій з України

Інвестори негативно відреагували на перші призначення президента Володимира Зеленського, а подальші призначення на високі посади людей з кола бізнесмена Ігоря Коломойського можуть спричинити відтік інвестицій з України, вважає президент Європейської бізнес асоціації та глава інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала.

"На жаль, інвестори - за реакціями на єврооблігації і на українську гривню - відреагували на ось ці перші призначення негативно. Перша реакція негативна", - сказав він на форумі "Відповідальність, довіра, інклюзивність: бачення реформ завтрашнього дня. Пропозиції громадянського суспільства".

Подальші призначення співтовариство інвесторів також оцінить як сигнал, додав Фіала.

"Чим більше буде серед призначень людей з орбіти Коломойського, тим більше це призводитиме до зростання вартості наших запозичень, тим складніше буде для корпорацій і для уряду залучати гроші і в Україні, і за кордоном. Ці гроші будуть дуже дорогими, може навіть трапитися відтік інвестицій", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах форуму.

"Ми дуже сподіваємося, що глава Адміністрації президента (Андрій Богдан - ІФ) спрямує свої зусилля в правильне русло. Але є певний скепсис щодо його трек-рекорду і його близькості до одного з олігархів у країні", - додав Фіала.

За його словами, в інвесторів виникає скепсис щодо подальшого потенціалу України рухатися в напрямі встановлення верховенства права, що вкрай важливо для залучення інвестицій у країну.

"Складно уявити, як людина з орбіти Коломойського, котра займалася зворотним, зараз змінить напрям своєї діяльності на 180 градусів і діятиме не на благо олігархів, а на благо країни", - зазначив Фіала, кажучи про новопризначеного главу Адміністрації президента Андрія Богдана.

Він звернув увагу на те, що раніше озвучені Зеленським імена радників з економічних реформ, а саме екс-міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса і екс-глави Мінфіну Олександра Данилюка, не фігурують серед перших призначень.

"Призначення Абромавичуса і Данилюка ми вважали б позитивним сигналом. Зеленський презентував їх інвесторам і зовнішньому світу як людей, до думки яких він прислухається. Але зараз ми поки що їх не бачимо серед призначень", - сказав Фіала.

"Призначення Геруса представником президента в Кабміні я не назвав би суперпозитивним маркером", - додав він.

За словами Фіали, він поки що не бачить, хто в Адміністрації президента відповідатиме за роботу з бізнесом або за економічну політику.

"Не хотілося б, щоб виправдалися песимістичні прогнози про те, що цих людей (озвучених раніше радників Зеленського з питань економіки - ІФ) використовують для виборчої кампанії, а потім для них знайдуть другорядні і третьорядні ролі", - наголосив Томаш Фіала.

Водночас він зазначив, що Україні вкрай необхідно залучити хоча б один транш від Міжнародного валютного фонду до кінця 2019 року.

"Без цього ми не отримаємо і макрофінансової допомоги від ЄС, Світового банку. Доведеться запозичувати величезну суму на зовнішніх і внутрішніх ринках. Інвестори вміють це рахувати - і в такому випадку вимагатимуть набагато вищої дохідності. Нам це обійдеться дуже дорого", - сказав він.

За словами Фіали, вартість запозичень може залишитися на торішньому рівні.

"У жовтні минулого року ми запозичили п'ятирічні гроші під 9%, а десятирічні - під 9,75%. Я думаю, в такому випадку (якщо Україна не отримає траншу МВФ у 2019 році - ІФ) запозичення будуть на такому самому рівні, можливо, трохи дешевші. Залежно від суми... Якщо сума запозичень буде $2-3 млрд, їхня вартість може і перевищити торішній рівень", - спрогнозував Фіала.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА