Економіка

СБ очікує публікації постанови Кабміну про поділ "Нафтогазу" за моделлю ownership unbundling

Світовий банк (СБ) підтримує модель поділу НАК "Нафтогаз України" за принципом ownership unbundling, затверджену Кабінетом Міністрів на засіданні в середу.

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен на презентації економічного прогнозу Світового банку в четвер.

За її словами, банк очікує публікації відповідної постанови, яку, за його інформацією, буде здійснено в понеділок, 27 травня.

"Чорновий варіант, який ми бачили, передбачав, що АТ "Магістральні газопроводи України" буде передано в "Нафтогаз України" до кінця літа. Щоб "МГУ" могли підготуватися. А з 1 січня 2020 року "МГУ" вийдуть із повноважень "Нафтогазу" і стануть незалежними. Якщо "МГУ" не вийдуть зі складу "Нафтогазу", то це буде не анбандлінг, а злиття", - заявила Кахконен, зазначивши, що така ймовірність непокоїть усіх міжнародних партнерів.

Представник Світового банку зазначила, що для завершення процесу поділу залишилося дуже мало часу - 7 місяців. "Україна має прискоритися, щоб дотримуватися взятих на себе зобов'язань", - сказала директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови.

Як повідомлялося з посиланням на прес-службу "Магістральних газопроводів України", Кабінет Міністрів 22 травня затвердив рішення, згідно з яким відокремлення газотранспортної системи (ГТС) реалізовуватиметься за моделлю ownership unbundling. Відповідні зміни буде внесено до урядової постанови №496.

OU-модель передбачає подання заявки на сертифікацію оператора, підписання транзитної угоди, отримання майна, необхідного для здійснення транспортування газу "МГУ", й не потребує додаткових законодавчих змін.

У свою чергу НАК є прихильником анбандлінгу за моделлю ISO (Independent System Operator), що забезпечує захист інтересів України в рамках арбітражу проти "Газпрому" на $12 млрд. ISO, на відміну від моделі OU, не передбачає приватизації ГТС України.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ