Економіка

Україна готується до викупу потенційним інвестором частки російського "ТВЕЛ" у Заводі з виробництва ЯП

 Кабінет Міністрів України створив умови для викупу потенційним інвестором частки (49%) російського АТ "ТВЕЛ" у Заводі з виробництва ядерного палива.

Відповідне рішення уряд ухвалив у середу, 5 червня.

Відповідно до супровідних документів до проекту винесеного на затвердження рішення, тексти яких має у своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна", для проведення переговорів із "ТВЕЛ" щодо відчуження акцій необхідно скасувати розпорядження Кабміну (№1922 від 22 вересня 2010 року) "Про першочергові заходи щодо створення підприємства з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000".

Згідно з експертним висновком до проекту, спочатку пропонувалося, що Кабмін доручить Міністерству енергетики та вугільної промисловості забезпечити проведення держконцерном "Ядерне паливо" переговорів із "ТВЕЛ" про відчуження. Однак цей пункт було вилучено з документа у зв'язку з тим, що, згідно з юридичною експертизою, вирішення питання щодо переговорів не належить до повноважень Кабміну.

Крім того, в цьому документі передбачено можливість для зміни місця розташування заводу. Зокрема, уряд скасував своє розпорядження (№437 від 27 травня 2012 року), яке визначало, що виробництво буде розміщене на території Смолінської сільської ради (Маловисківський р-н Кіровоградської обл.). Це рішення пов'язане з необхідністю розташування заводу в місці з більш зручною транспортною системою. Крім того, згідно з розрахунками "УкрНДПРІ промтехнології", зміна майданчика будівництва дасть змогу знизити капітальні витрати на 15%.

Як повідомлялось, у квітні 2019 року віце-президент "ТВЕЛ" Олег Григор'єв заявив про готовність компанії до переговорів на випадок, якщо Україна вирішить завершити проект із будівництва Заводу з виробництва ядерного палива.

Минулого року китайська China Nuclear Energy Industry Corp. (CNEIC) заявила про намір викупити частку "ТВЕЛ" в українському проекті з будівництва заводу. CNEIC може не лише викупити російську частку в проекті, а й забезпечити повне фінансування будівництва об'єкта.

Крім того, на початку 2019 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив про плани України побудувати завод із фабрикації ядерного палива на майданчику Южно-Української АЕС і восени оголосити конкурс на спорудження та фінансування проекту.

До анексії Росією Криму Україна планувала будівництво в Кіровоградській області заводу з фабрикації ядерного палива на основі технології російської паливної компанії "ТВЕЛ". Було створено ПрАТ "Завод із виробництва ЯП", в якому українському держконцерну "Ядерне паливо" належить 50% "плюс" 1 акція, "ТВЕЛ" - 50% "мінус" 1 акція.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ